Когато някой напада и обижда "Пирогов" всъщност обижда лекарите, които спасяват човешки животи, категоричен бе на брифинг директорът на болницата за спешно лечение д-р Валентин Димитров. Под бурните аплодисменти на колегите си обяви, че завеждат колективен иск за обида срещу здравния министър проф. Христо Хинков

Д-р Димитров обясни, че не е викан в Министерството на здравеопазването и е разговарял с министъра само веднъж, като вместо методична помощ му е бил оказван методичен натиск. "Конфликтът вече е личен - между мен и Христо Хинков. Понеже няма куража да каже, че атакува болницата - атакува мен."  

"Ние не сме престъпници. Аз съм тук за да ръководя тези хора, а не да извършвам престъпления." 

По думите му, има две опасности след всички сътресения, които се случват.

"Едната е инсинуацията, че "Пирогов" фалира и е пред фалит – колегите да са притеснени, че няма да могат да вземат заплатите си и че тези сътресения и този фалит е заплаха за техните семейства. Това са 2574 души. Инсинуациите, че "Пирогов" ще фалира са недопустими и политически незрели. Втората опасност е, че създавайки се това напрежение, хората са притеснени дали, като дойдат тук, ще получат адекватна медицинска помощ", обясни д-р Димитров, който уточни, че "Пирогов е болница на целия народ". 

Д-р Димитров, който вече обжалва уволнението си, е изпратил писма до главния прокурор, до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), както и до министъра на финансите Асен Василев, които да проверят и него, и одита, на базата на който е установена финансова загуба и той е уволнен. 

"За времето, за което аз съм начело на болницата, дружеството е на печалба", заяви Димитров. Той припомни, че е изпълнителен директор от 27 юни 2022 г. и по думите му загубата от 31 млн. лв., за която обяснява министър Христо Хинков, не е натрупана от него, а е от предишните общо 23 години. Допълнителните 6,5 млн. лв. са от 2022 г. и то от преди той да стане директор на лечебното заведение. 

УМБАЛ "Пирогов" е стратегически обект за националната сигурност в сектор "Здравеопазване" и като такъв е необходимо да се промени статута му на търговско дружество, категорични са работещите в Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина.

"Докато в тази държава на болници като "Пирогов" се прави оценка само във финансов аспект, здравеопазването ни ще куца, ние не сме сергия. "Пирогов" е търговско дружество, настояваме за смяна на статута", коментира д-р Атанасов, Клиника по вътрешни болести.