Прокуратурата отказа да образува дело срещу директора на "Пирогов" заради липса на данни за престъпление.

Във връзка с постъпило в Министерството на здравеопазването от Прокуратурата Постановление за отказ за образуване на наказателно производство, ви информираме, че:

"Постановлението за отказ от образуване на наказателно производство по отношение на изпълнителния директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" е на база извършена проверка на констатациите, съдържащи се в доклад на Звено "Вътрешен одит" в Министерството на здравеопазването и доклад от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция. Мотивът за отказа е липсата на данни за престъпление", пишат в свое съобщение до медиите от здравното ведомство.

Тази сутрин в медиите се появи информация, че прокуратурата се е отказала от образуването на досъдебно производство по случая "Даная". Производството конкретно по казуса "Даная" не е прекратено, уточни за "Фокус" говорителят на прокуратурата Христо Кръстев.

Хронологията на събитията

През ноември миналата година скандалът между ръководството на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и министъра на здравеопазването в кабинета "Денков-Габриел" проф. Христо Хинков се разрази със страшна сила. Същият обяви, че "Пирогов" е с над 30 милиона лева загуба, последва лично обяснение на изпълнителния директор д-р Валентин Димитров и протест на медици от болницата в подкрепа на ръководителя. Проф. Хинков уволни д-р Димитров, но съдът спря процедурата по освобождаването му.

Припомняме, че проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" приключили в края на февруари тази година, като не бяха открити данни за престъпление и корупционни практики, а само административни нарушения. Същата беше поискана от тогавашния министър проф. Христо Хинков.

През ноември миналата година Хинков твърдеше, че одитен доклад е констатирал финансови злоупотреби, нарушения в болницата и престъпления. От своя страна в сигнал до парламента изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Валентин Димитров заподозря бивши служители на "Пирогов", преместили се на работа при проф. Хинков в Министерството на здравеопазването, които оказват сериозен натиск.

Във въпросния сигнал до председателя на Комисията по здравеопазване в 49-ото Народно събрание проф. Костадин Ангелов, д-р Валентин Димитров посочи и конкретни лица, респективно съветник на министъра, началник на кабинет и директор на дирекция. Последните двама са били административен и икономически директор в "Пирогов", освободени от предишното ръководство заради съмнения за нарушения на Закона за обществените поръчки.

Проф. Костадин Ангелов пък заподозря политически апетити към УМБАЛСМ "Пирогов". Той припомни, че е имало редица случаи, в които твърдения от вътрешни одити на здравното министерство, не се доказват впоследвстие от външни одитори.  

На 11 април служебният министър на здравеопазването Галя Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мотивът: проверките на отговорните институции не са установили злоупотреби и корупционни практики, които да налагат смяна на ръководството на спешната болница. Потвърдено е единствено, че при възлагането на обществени поръчки в лечебното заведение са допуснати административни нарушения.

Днес Прокуратурата постанови за отказ за образуване на наказателно производство.