"Д-р Валентин Димитров е назначен от мен като изпълнителен директор на "Пирогов“, но преди това проф. Костадин Ангелов го назначава като председател на борда на директорите. Управленските му качества са оценени“.

Това коментира бившият министър на здравеопазването Асена Сербезова.

"Направи ми впечатление, че предстои проверката да бъде проверена. Министър Хинков използва термини, които не разбира. Един от тях е свръхзадлъжнялост. При нея активите са на по-ниска стойност от пасивите, което не е така с "Пирогов“. Другият термин, който не разбира, е платежоспособност – да не може да си покрива "Пирогов“ задълженията, което не е така“, допълни тя.

"Тегленето на заем от "Пирогов“ не означава нито свръхзадлъжнялост, нито неплатежоспособност. За първи път "Пирогов“ има по-позитивни резултати. Да говорим за "Александровска болница“. През 2012 година е на плюс няколко десетки хиляди, а през 2020 г. става на минус 70 млн. лева. Последният директор ли да обвиним – несериозно е“, коментира Сербезова пред bTV.

"Прави впечатление, че има по-малко от месец между доклада и решението на Хинков за отстраняването на Валентин Димитров. Задължение на принципала е да се направи обективна оценка. Бившият административен директор и бившият финансов директор на "Пирогов“ са част от екипа на министър Хинков. Той трябва да го каже на журналистите“, каза още тя.

"В здравеопазването има прекалено много политика и интереси. В нормалните държави има 20-годишна стратегия. Независимо кой дойде на власт – има консенсусна политика. През последните три години у нас така бързо се завъртя въртележката, че изпускаме голямата картина и посоката“, допълни бившият министър на здравеопазването.

"Въпросът за СЕСПА ми е любим“, подчерта тя.

Сербезова обясни, че не е сменяла формулата за Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти.

Проф. Асена Сербезова за липсващите лекарства: Няма "формула на Сербезова"

Тя отговори на обвиненията на проф. Костадин Ангелов.

"Няма "формула на Сербезова“, а има "грешката на Костадин Ангелов“. Аз съм одитор. Професионално с това си изкарвам хляба. Нормално е, когато има такава система, аз да разпоредя одит. Установява се, че формулата, която той е приел, не е съобразно закона. "Информационно обслужване“ ми предложиха да възстановим закона“, каза още тя.