Министърът на здравеопазването Христо Хинков заяви, че в одитния доклад, който сигнализира за нарушения на изпълнителния директор на "Пирогов", д-р Валентин Димитров, са посочени нарушения, които са свързани със Закона за обществените поръчки, предаде репортер на "Фокус". 

"Този одитен доклад съдържа не само данни за финансовото състояние на Пирогов, той съдържа данни за дейността на изпълнителните директори на Пирогов. Тук става въпрос за проблеми на личното управление и не спазване на закони по отношение на Закона за обществените поръчки. Това са сериозни нарушения“, заяви министърът.

Докладът е започнал преди той да бъде министър. Той отговори и на спекулациите, че действията са продиктувани заради случая със съветника на Тодор Тагарев - Мустафа Емин. 

"В този одитен доклад, който късае период, в който аз не съм бил министър и който доклад е въз основа на писмо на фирма за кетъринг, която е сигнализирала Министерството на здравеопазването апропо - далеч преди случая Емин. Това се тиражира, че някак си този доклад е в резултат на някакво политическо отмъщение за това, че се случиха тези неща за съветника на министър Тагарев", заяви Хинков.

По думите на Хинков Валентин Димитров е възложил три обществени поръчки за доставка на медицинска апаратура – всяка над 70 хиляди лева, без да е информирал Министерството на здравеопазването, каквото е задължението му по закон.

Обществена поръчка за приготвяне и ежедневна доставка на храна на пациенти на "Пирогов“ и прогнозна стойност над 998 хиляди лева. "Изпълнителният директор е избрал пряко договаряне, при което подаването на оферта е ограничено до определен кръг лица", заяви Хинков.

"В периода от 01.07. 2022 до 25.07.2023 от Пирогов се поети задължения за извършване на разходи за доставка на медицински консумативи към фирма за над 1,140 млн. лева. В одитния доклад е записано, че поетите задължения са без фактури за сключени договори и проведени обществени поръчки от ЗОП", каза още той.

Хинков каза още, че боолницата била регистрирана по Закона за публичните предприятия, което означава, че не е non-profit болница и отговаря на всички изисквания на Търговския закон.