Съвсем нормално този брифинг беше насочен към симпатизантите на ГЕРБ. Ключовата дума е замразяване, не прекратяване на преговорите. Не разбрах при какви условия тези преговори ще бъдат подновени. Това коментира минути след брифинга на ГЕРБ пред NOVA NEWS Милен Матеев, номиниран за министър на правосъдието в кабинет на Николай Денков.

Припомняме, че този следобед ГЕРБ-СДС обявиха, че замразяват преговорите с ПП-ДБ за кабинет. От партията обясниха, че замразяване, не означава прекратяване. Борисов поясни, че ще бъдат размразени, ако ГЕРБ видят в ПП-ДБ желание за експертно правителство, за кратко време.

Според Милен Матеев не са станали ясни аргументите за това замразяване на преговорите и какви са условията за подновяване. "Това, което чухме, беше много общо казано и нищо конкретно като аргументи", коментира той.

Матеев потвърди, че е автентичен записът от Националния съвет на ПП.

"Не намирам нещо юридически укоримо, което се говори. По-скоро може да се търси отговорност за разпространението на записа", каза той.

Милен Матеев обясни също така, че на съвета се е коментирало единствено как службите да бъдат по ефективни. 

Той коментира и как е разбрал репликата "местните избори ще ги правим с наше МВР.

"Манипулациите на изборите бяха много по-малко по времето на министър Рашков. Да има МВР, което да следи да няма купуване на гласове и да се извършват манипулации, е изключително важно", каза Матеев.

Запитан за репликата "законно-незаконно трябва да се изгонят всички директори и шефове на агенции в първите 2 седмици", той я определи като "емоционална реплика"

"Откакто спечелихме първите избори през 2021 г. много хора ни упрекваха, че не сме сменили никоя от ръководните длъжности в администрацията. Хората искаха от нас това нещо", каза Матеев. И подчерта, че такива смени трябва да стават законно.

"Странно ми е, че ДАНС са се свързали с Радостин Василев и са му предложили охрана. ДАНС да обяснят. Аз не мога да коментирам. Не съм размишлявал върху качествата на Василев, но след това, което се случи, съжалявам, че той беше част от ПП. След днешния брифинг не знам дали ще има кабинет, но принципно съм дал съгласието си да стана министър на правосъдието. Всички приехме трудно идеята Мария Габриел да бъде част от нашия кабинет. Не съм убеден, че Националният съвет на ПП ще одобри идеята за още министри в кабинета", добави Матеев.