"От самото начало се опитват да омаловажават "Възраждане“! Опитват се тези, които не искат България да е свободна и независима държава, защото "Възраждане“ представлява заплаха за утвърдения от 33 години така наречен "вашингтонски консенсус“!“.

Така отговори председателят на "Възраждане“ Костадин Костадинов на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "С любопитство очаквам отговорите от лидера на "Възраждане“ Костадин Костадинов, който тази седмица доста повиши ръста си, независимо, че май се опитват да го омаловажат в политиката! Така ли е, г-н Костадинов?“.

Беновска попита своя гост какво е мнението му за проектокабинета на Денков. Костадинов отговори, че преди това трябва да си отговорим на въпроса защо Кирил Петков лъже така нагло и безочливо за записа от националното събрание на ПП. "По-малко от 24 часа деляха неговото изказване, че това е монтиран запис, записан от службите, от истината. Веднага след това, понеже са безкрайно нагли, техните американски съветници ги съветват така, те казаха – ние се гордеем с този запис, в него няма нищо нередно. Да, ние сме казвали на посолството и на посолствата какви ще са назначенията, искали сме тяхното одобрение, може би дори те са ги посочили хората. Това е нормално, защото ние сме евроатлантическа държава! Представяте ли си! Тези хора не само нямат легитимното право да управляват, те трябва да влязат в затвора! Тяхното място е в затвора доживот за национална измяна!“, категоричен бе Костадинов.

Костадинов заяви: "Това управление е управление на предателството и шпионажа, ние не го признаваме! Не просто няма да го подкрепим, за нас това правителство е нелегитимно, то не представлява българския народ! То не представлява дори собствените си избиратели, защото голяма част от техните избиратели са погнусени и омерзени от това, което стана! То представлява единствено и само новия американски посланик, защото това е негова рожба! Това е коалицията на обвиняемите и ако трябва да съм още по точен – това е коалиция на обречените обвиняеми!“.

Костадинов коментира и отделянето на следствието от прокуратурата. Той подчерта, че това е позиция, която "Възраждане“ защитава от няколко парламента. По този начин следствието отново става действаща и независима институция, а хората, работещи в него, отново получават възможност за развитие.

Според лидера на "Възраждане“ въвеждането на механизъм за контрол на главния прокурор е въведена конкретно заради Иван Гешев. Той бе категоричен: "в България ние приемаме закони за отделна личност, тази поправка беше приета за Гешев. Аз не харесвам главния прокурор, аз съм със скалъпено обвинение! Аз смятам, че този човек няма качествата да бъде начело на прокуратурата! Но това не означава, че бих приемал закони специално за главния прокурор! Ние търсехме институционален механизъм, с който една институция да може да разследва друга институция, а не един човек да разследва друг човек. Вижте каква е разликата между нас и другите. Има един бивш рап певец с наркомански прякор, който казва "имам човек“! Напоследък "има човек“, даже "има човеци“ в ГЕРБ! Тези хора в момента търсят да инсталират "техен човек“. Цялата политика в България е около това мото – "имам човек“! Нас това не ни интересува, ние искаме да премахнем мотото "търсим работа на човека“ и да го заменим с "търсим човек за работата“! Трябва да поставим институциите над "моя и твоя човек“, а това няма как да стане, докато "Възраждане“ не управлява!“.

Костадинов заяви категорично, че "Възраждане“ ще подкрепи предложение за снемане имунитета на Бойко Борисов. Според него, ако обвиненията срещу Борисов по "Барселонагейт“ са верни, то това е ставало със знанието на американците, които в момента притискат лидера на ГЕРБ. Водещата попита: "Толкова ли са му стъпили на вратлето тези американци?“. Събеседникът ѝ отговори: "Това е риторичен въпрос! Да! След като отиде и направи правителство с тези, които го арестуваха, какво има да говорим повече! Борисов каза – аз ще направя това правителство с ПП и ДБ, дори и да ми коства ГЕРБ да стане на 5%! Борисов е известен като един от най-големите "нарциси“ в българската политика, което донякъде е нормално, защото всеки, който иска да прави политика, трябва да има самочувствие. Как така изведнъж този толкова изявен, себичен, "Алфа мъжкар“, "нарцис“, "номер едно на републиката“ изведнъж стана толкова тих, кротък, едва ли не монах? Ами той утре ще си сложи сам въжето в името на републиката, просто да не повярва човек! Очевидно е, че тук става въпрос за чуждо вмешателство, за американски натиск!“.

Беновска попита своя гост какви са пътищата пред България. Костадинов отговори: "Пътищата пред България са два. След 10 години може да бъде много по-богата, благоденстваща, просперираща, дори по-голяма държава с почти 10 милиона население! Или след 10 години може да я няма на картата!“. Водещата попита как може да се случи първия вариант. Гостът ѝ отговори: "Като управлява "Възраждане“! Като станем суверенни! Като започнем сами да определяме своята политика! Като върнем българите обратно в България! Като станем една държава с Македония! Ето как. Изборът е единствено и само в ръцете на българския народ. Ако продължават да ни управляват национални предатели, след 10 години българската държава няма да я има, а българският народ ще бъде разпръснат по всички краища на земята. Нека всеки се чувства предупреден. Това са двата варианта. Или свобода, или смърт за България!“.