"Наблюдаваме как днес имаме координация на проруските сили в България, включително на "Възраждане“ и на БСП. Случи се това, за което предупредихме вчера. Възможността да се сформира правителство, което да реформира службите и да вкара България в Шенген, е главната причина за днешната атаката.“

Това заяви на извънреден брифинг в парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и определи като най-голям въпроса защо президентът бави връчването на втория мандат и дали това е синхронизирано с днешната пресконференция.

По-рано през деня народният представител Радостин Василев пусна запис от провелото се заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната" и обясни, че е получил обаждане от ДАНС като му е съобщено, че има заплаха за живота му, затова му е назначена и охрана.

"Шефът на ДАНС е осигурил охрана на редовен депутат снощи от 22 часа. ДАНС охранява само стратегически обекти. Стана ли Радостин Василев стратегически обект за ДАНС? Президентът знае ли за среднощните разговори?“

Той увери, че коалицицията "ПП-ДБ" не е координирала важни назначения в службите с  чужди посолства. "Нито една държава не може да ни влияе върху реформите. Заявяваме, че ще държим всеки кандидат да има чисто минало, да не е бил агент на чуждо разузнаване, да не е бил криминално проявен. Не сме съгласували с нито едно посолство имената на шефове на службите, но ще информираме съюзниците от ЕС и НАТО като партньорски служби за действията ни“, заяви Петков.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната“ определи като най-голям проблем "бавенето на връчването на втория мандат на втората политическа сила от президента Радев“.  

По темата преговорите за правителство и идеята за ротация на поста министър-председател, той увери, че вече са заявили подкрепа за личността на Мария Габриел. "В този труден момент принципът на ротация е единственият вариант, защото си нямаме доверие,“ посочи Кирил Петков.

Към този момент акад. Денков говори с всички министри поотделно, като го съгласува и с Мария Габриел. "Някои министри първоначално не приеха, защото мислиха, че този кабинет няма да се случи, но сега казват “да". Други се оттеглят по лични причини“, уточни той.