Събитията от последните дни може да мобилизират изключително много електорат, който иска радикална промяна в държавата. Има индикации, че е възможна съпротива срещу случващото се в България в посока препотвърждаване, ясно заемане на позиция в тази ситуация и обвързване със западния начин на правене на политика. Това каза политологът Георги Киряков в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

По думите му мнозинството от българите са прагматични и разбират, че залитането на президента и други структури в България към един недемократичен начина на политическо поведение не е от особена изгода. "Това ще се превърне в условен рефлекс за тях да отидат и да подкрепят силите, които се противопоставят на обръщане на България в посока, която тя не желае да следва“, смята политологът.   

Трудно може да се предвиди кой ще загуби и кой ще спечели от случващото се, отбеляза Георги Киряков. "Много трудно може да се прави анализ какво предстои и какво може да се очаква от политическите играчи, тъй като ситуацията е прекалено неясна и динамична“, допълни той.  

За "Демократична България“ няма и не би трябвало да има опция, освен формиране на редовен кабинет между първите две политически сили. "Всичко останало ще бъде предсрочни избори и нищо различно. Трябва да се вземат бързи решения и да се предприемат решителни действия, за да се случи подобно правителство. Очаквам ясно и категорично решение от ГЕРБ – това е ключът“, заяви политологът. 

Кой ще бъде първият премиер в ротационния принцип, договорен между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, според него няма значение.  

Политологът не изключи вероятността да се стигне и до връчване на трети мандат, но възможностите за формиране на редовен кабинет според него са много по-малки. "Много по-големи са те между първата и втората политическа сила, много по-устойчив ще бъде. Другото ще бъде постоянно изнудване, извиване на ръце и разпределение на ресурс зад гърба на хората“, допълни Георги Киряков. 

Според него Радостин Василев няма потенциал да повлече привърженици след себе си. Той даде за пример други отцепници, формирали свои партии и непостигнали никакъв резултат на последните парламентарни избори – Иван Христанов от "Продължаваме промяната“ и Ива Митева от "Има такъв народ“. "Това е пореден опит да се калкулира или осребри някаква краткотрайна известност и опит да се превъплъти в някакъв мащабен политически процес. Няма как да се случи, няма интерес от случването на такъв тип нов политически проект. В момента българските избиратели ще заложат всичко на съществуващите партии“, смята Киряков. 

Той коментира и думите на лидерите на "Продължаваме промяната“ Асен Василев и Кирил Петков за политически назначения в службите и съгласуването им с посолства, като посочи, че това е дългогодишна практика и изрази недоумение от острите реакции на останалите политически сили. "Единствената разлика е, че техните посещения на посолствата и консултиране на назначенията са останали тайна. България не е от държавите, които могат да си позволят самостоятелно да оперират на един много сложен политически терен, свързан със сигурността не просто на държавата, не просто на региона, а и на Европа и на света“, заяви Киряков.