ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ провеждат среща във връзка с бюджета на страната за 2023 година, предаде репортер на “Фокус".

Тя е част поредицата от обявените по-рано разговори по секторни политики.

От ГЕРБ-СДС присъстват  Кирил Ананиев, Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Красимир Вълчев. От ПП-ДБ са Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Мартин Димитров и др.

По бюджета

“Предлагам един песимистичен сценарий, защото имаме скрити дефицити. Нямаме обща политика по доходите в Публичния сектор. Редица неща могат да се отложат, но сме на отрицателно фискално пространство. Опасявам се, че вие предлагате мерки, които приложихте миналата година. Не може при това данъчно разпределение, което е 30%, да бъдем социална държава. Имаме намалени разходи за развитие, от друга страна, имаме дефицити. Ако кажем, че пестим разходи за развитие, трябва да кажем колко ще пестим", заяви Красимир Вълчев.

“Средствата по НПВУ - през миналата година влизаха над 2 млрд., а в същото време бяха заложени 1,3 млрд. разходи. Бяха изхарчени само 80 млн. за метрото в София. Това е фактор, който няма как да бъде отразен в бюджета за 2023 г. По отношение на капиталовите разходи не смятам, че за миналата година бяха достатъчни. АПИ имаха има доста трудности. Ние сме длъжни да поддържаме пътната инфраструктура. Трябва да продължим да изпълняваме по-големите проекти - това са пътища, магистрали и др. По отношение на втория и третия транш по НПВУ не са приети нито приходи, нито разходи. По отношения на предприятията те трябва да се гледат отделна. Някои може да се взима повече, а други по-малко", заяви Кирил Ананиев

“По отношение на приходите и разходите - ако приемем, че икономическият растеж ще бъде 1,8%, можем да примем, че ще има резерви. Мен ме притеснява дали прогнозата на МФ за растеж от 1,8% е реалистична. Виждате, че МВФ и ЕЦБ дават между под 1% до 1,4%. Трябва да поискаме информация от МФ поне за две години назад как се изпълняват", каза още Ананиев.

“Опасявам се, че въпроса за ПВУ излиза от компетентностите на МФ, а е свързан с процеса за предоговаряне на Плана. Не можем да приемем законодателството за енергетиката, когато не сме приключили преговорите за въглищните централи", уточни Теменужка Петкова.