Моментът е ключов не само за страната, но и за политическите сили, и може да бъде истински обрат на пречистване на формации като ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, които все още имат проблемна репутация. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" доц. Милен Любенов – преподавател в Катедра "Политология“ на Софийския университет, бивш секретар по вътрешна политика в президентството между 2012 и 2017 година.

По думите му България няма нужда от политически заложници, а от политически партии, които са склонни да изчистят своя имидж: "Имам предвид ГЕРБ, разбира се, защото това за ГЕРБ също е възможност, в една такава коалиция те могат да покажат едно друго лице, като подкрепят тези важни реформи, за които в момента говорят и двете коалиции, и в ГЕРБ-СДС, и в "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, добави доц. Любенов.

Според него втория мандат може да бъде "спънат" от личните амбиции или страхове на някои политици. Той уточни, че началото на 90-те години и времето след това до голяма степен обясняват и проблемите, с които в момента се сблъскваме.

Въпреки това политологът е на мнение, че България трябва да премине през този катарзис: "Защото поне на една част от наблюдателите беше ясно, че през последните години политически решения се взимаха по определен непубличен начин. Това трябва да се прекрати и оттук насетне трябва да създадат такива предпоставки, че наистина страната да върви по пътя на изграждане на един модел на правова държава. И наистина тук е много важна и съдебната реформа, а заявката на двете коалиции е да търсят подкрепа и за промяна в Конституцията, за конституционно мнозинство, което наистина е много амбициозно. Но това е пътят за по-съществена реформа в правораздаването и в съдебната власт", категоричен бе доц. Любенов.