Политическите турбуленции могат да заглъхнат чрез създаване на един анклав на спокойствието, който може да бъде направен от правителство с фигурите на Денков и Габриел, заедно с избраните министри, предложени в проектокабинета. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" доц. Георги Лозанов, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш председател на СЕМ.

Според него предложените министри в проектокабинета "Денков" имат потенциала да се справят и могат да поддържат прагматичната посока на поведение според тежките нужди на България в момента.

"Надявам се, че парламентът ще започне да работи на много бързи обороти и ще трябва да компенсира политическата липса на парламент и да покаже мощта на тази най-висока институция. В България беше започнат своеобразен анти-парламентарен преврат, при който парламентът да бъде политически маргинализиран", коментира доц. Лозанов.

По думите му образувалото се евроатлантическо мнозинство трябва да покаже мощта си и кой управлява в България: "Защото до сега политиците бяха унизявани по един или друг начин, бяха маргинализирани и от тях не зависеше почти нищо".