Доста хора се опитват да провалят опитите за съставяне на кабинет. Това каза Николай Денков в кулоарите на НС във връзка с възможностите за съставяне на правителство с втория мандат, предаде репортер на "Фокус". 

"Ясно е, че доста хора се опитват да провалят опитите за съставяне на кабинет. Моята роля е да се опитам да се абстрахирам от всички тези препятствия. От разгворите с Мария Габриел виждам, че и нейният подход е подобен, и да се опитаме да завършим този процес, за да стабилизираме държавата", заяви Денков.

Академик Денков изрази своята надежда, че ГЕРБ-СДС ще следват законодателната програма така, както е била заложена при преговорите между двете политически сили. 

"Нашата роля е да намерим решение и състав, което да работи. Ако се окаже, че е невъзможно, тогава отново се връщаме на изходна позиция. Искам да обърна внимание на нещо, което остана в сянка вчера от многото новини. Това са съгласуванията в Правна комисия. Законите, предложени от МС, не бяха гласувани изцяло по начина, по който бяха представени, а лично за мен това е притеснително. Първото нещо, което ние направихме с ГЕРБ-СДС, е да подредим законодателната програма. Това не стана вчера в комисия, надявам се, че тази грешка ще бъде поправена в зала", каза той.

Според бившия министър на образованието парламентът и правителството трябва да работят, за да постигат конкретни цели. 

"Едно правителство и парламент трябва да работи, за да постигне определни цели и да решава задачи. Ако задачата е да оправим правосъдната ситема, това осмисля съставянето на правителство. Затова е изключително важно законодателната програма да върви по начина, по който беше планирана", обясни той.