Имаме доста сериозни опасения за бум на морбили, защото това е най-заразното заболяване в момента. Единственият начин за сигурна превенция е приложението на ваксината. Ако имаме ниски нива на ваксинация, вирусът ще започне да се разпространява. Това каза епидемиологът д-р Христиана Бацелова в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Риск от пробив на вируса ще се появи, ако ваксинационното покритие спадне под 95%, обясни специалистът. Д-р Бацелова посочи, че последният голям епидемичен взрив на морбили в България през 2019 г. се разпространява сред неваксинирани лица или такива с незавършен имунизационен цикъл.

"Две дози са доказано 97% ефективни в предотвратяване на заболяването. Това означава, че има риск имунната система само при 3% от ваксинираните да не даде имунен отговор на ваксината и те да се разболеят. Ако имаме пробив на вируса и заболяването се разпространява, това означава, че имаме неваксинирани и големи пропуски в обхвата на ваксините", обясни епидемиологът.

Заболяването е особено опасно за малките деца и може да протече със сериозни усложнения – слепота, енцефалит, силна дехидратация, несъвместима с живота, тежка форма на пневмонии. "Има и късни последствия – след седем, осем до девет години може да се стигне до смъртни случаи поради засягане на мозъка. Затова заболяването е изключително опасно за неваксинирани деца до 5-годишна възраст и лица над 30-годишна възраст, които не са ваксинирани или не са преболедували", поясни д-р Бацелова.

Преболедувалите морбили изграждат траен пожизнен имунитет. Ваксинацията срещу морбили с моноваксина е въведена в България през 1969 г. От 1993 г. се прилага комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, която се прилага от десетилетия и в останалите европейски държави.

"Според нашия имунизационен календар първата доза се поставя на навършени 13 месеца, а втората – на 12-годишна възраст. Важно е родителите да не отлагат по никакви причини поставянето на тази ваксина. Тя е с доказана безопасност и е една от най-ефективните ваксини. Постваксинални реакции почти няма при тези деца и възрастни. Аз също съм си поставяла тази ваксина, когато през 2017 г. имаше голям епидемичен взрив от морбили. Няма нищо притеснително, когато се спазват противопоказанията и показанията", каза още д-р Христиана Бацелова.