В момента ситуацията е относително спокойна, ние сме полупразни, някъде около 1/3 сме пълни с болни деца. Основното заради което идва са заболявания, свързани с температура, многократни повръщания и понякога диария. Това съобщи в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" доц. Атанас Мангъров, началник на детската клиника на Инфекциозна болница в София.

Преди няколко дни от Министерството на здравеопазването ни напомниха, че някои от заболяванията, от които ни пазят ваксините, могат да предизвикат сериозни усложнения, включително пневмония, менингит, сепсис, парализа, рак и дори смърт. По думите на доц. Мангъров ваксините, които са включени в Националния имунизационен календар са за заболявания, които или са много продължителни и се лекуват трудно, или са тежко протичащи и животозастрашаващи, и които е по-добре човек да не ги кара, да не се разболява.

"Много е интересно да лекуваш един бактериален менингит, но зависи от коя страна си. Ако си от страната на болното дете, на неговите родители, никак не е интересно и приятно. Хубаво е тези ваксини, които са в Националния имунизационен календар да бъдат правени. И всички такива опити за измъкване под един или друг предлог носят сериозни рискове за здравето на децата. Тези деца лежат в нашата болница, когато се разболеят от т.нар. ваксино-предотвратими заболявания и много от хората, които са против ваксините не са виждали тези болести, не знаят за какво става дума и говорят глупости. Тези ваксини, които са в Националния имунизационен календар трябва да бъдат правени безусловно", обърна внимание доц. Атанас Мангъров.