ГЕРБ-СДС покани на разговори партиите, които влизат в 50-ото Народно събрание. По време на срещите от формацията предлагат да бъдат обсъдени темите от дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство.

Първата среща днес беше с ДПС. В консултациите с ГЕРБ-СДС от Движението за прави и свободи участват Йордан Цонев, Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Ертен Анисова, Байрам Байрам и Елван Гюркаш.

Разговорите, които проведохме до момента показаха, че имаме сходство в програмите с ДПС по отношение на основните приоритети пред страната ни. Те са свързани с Шенген, с членството ни в еврозоната, с икономически растеж. Това заяви Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ, предаде репортер на "Фокус".

По думите ѝ хората очакват резултати от тях. "България има нужда от качествена промяна на политическото поведение. Няколко избора избирателите казват едно и също, че трябва да има политика на съгласие. Повече не може да се бяга от отговорност. Затова от ГЕРБ изпратихме покани до всички политически сили. Правителство на споделената отговорност", допълни Сачева.

Тя е качегорична, че нямат право да губят времето на гражданите, нито да продължават да пилеят доверието в институциите.

"Обсъдихме различни теми от програмите на двете партии. Основен акцент - публичните финанси и икономиката. С удоволствие мога да отбележа, че имаме сходство", посочи Теменужка Петкова.

"Веднага след конституирането на 50-ото НС и сформирането на парламентарните комисии, първата задача ще е да бъдат внесени, разгледани и приети правилата за избор на членове на Комисията за противодействие на корупцията. След това антикорупционната реформа да продължи с внасянето на изцяло нов закон за отнемане незаконно придобито имущество", каза Рая Назарян. 

"Виждането ни е за 4-годишен мандат на управление, за да могат да бъдат постигнати всички реформи", допълни тя.

Втората среща трябваше да е с представители на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България". От коалиция ПП-ДБ обаче заявиха, че няма да участват в разговори.

Партия "Възраждане" също обяви, че няма да отиде на среща с ГЕРБ-СДС.

Утре разговорите продължават с "БСП за България", "Има такъв народ" и "Величие".