Един от пет души, преболедували коронавируса, развива някаква форма на постковид синдром. У нас статистиката е неблагоприятна, смятат експерти.

Фактор може да са малкото ваксинирани, което ни постави и на първо място в света по смъртност от заразата, предава bTV.

Всички в семейството на Лилия се заразяват с COVID-19 през 2021 г. Най-тежко боледува малкият ѝ син.

"Шест месеца след това той започна да проявява различни тикове по тялото. След това започнаха и вокалните тикове. След консултациите с множество специалисти се оказа, че диагнозата му е синдром на Турет. А най-вероятната причина според тях е преболедуването на COVID-19“, обяснява Лилия Стоянова.

Баща ѝ пък развива диабет. "Имаше много хора, които не вярваха в заболяването, нито в неговата тежест. Не предпазваха себе си, нито околните“, категорична е Лилия Стоянова.

Пловдивският медицински университет и Националният центъра по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) все още проучват постковид синдрома. Симптомите му са умора, "мозъчна мъгла“, температура, затруднено дишане, обриви, болки в ставите и други.

"Това е една от печалните констатации на недобре завършилата ваксинационна кампания. Всяка имунна реакция е вид възпаление. И когато това възпаление не се овладее, то се превръща в патология. Смятаме, че именно това е причината“, твърди проф. Мария Николова, имунолог в НЦЗПБ.

А личният лекар д-р Спасов казва, че пациенти с постковид синдром идват в кабинета му с оплаквания и в момента – най-често с умора или главоболие.

"COVID-19 се оказа проклет вирус. Имаше пациенти с тромбози, имаше с новооткрита хипертония, имаше със заболявания на щитовидната жлеза, както и новооткрити диабетици. Работа ще имаме в следващите 10 години“, категоричен е д-р Мирослав Спасов.

Лекарят казва още, че продължителността на оплакванията при всеки човек е различна.