Зехтинът, и особено нерафинираният екстра върджин, има редица важни здравословни свойства и е склад от полезни за организма съединения. Руският кандидат на медицинските науки и токсиколог д-р Михаил Кутушов разкри по-подробно как употребата му засяга нивата на кръвната захар и мозъчната дейност на човека.

Как зехтинът влияе на кръвната захар и мозъка?

"Зехтинът, който може би почти всяка домакиня има в кухнята, е мощно противовъзпалително средство. Съдържа антиоксиданти (полифеноли), които предпазват клетките на тялото от увреждане от свободните радикали, които допринасят за появата на хронични заболявания", казва д-р Кутушов.

Как да запазим зехтина свеж и вкусен за по-дълго време "Зехтинът е богат на мононенаситени мазнини, които могат да помогнат за повишаване на добрия холестерол (HDL) и понижаване на лошия холестерол (LDL) и забавят усвояването на захарта в кръвния поток. Това води до подобрен контрол на кръвната захар и намалена инсулинова резистентност при хора с диабет тип 2. Това помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания", допълва специалистът.

Този продукт съдържа съединение, наречено олеокантал, което има невропротективни свойства. Доказано е, че предотвратява увреждането на мозъка от свързан с възрастта когнитивен спад и заболявания като болестта на Алцхаймер и инсулт. Зехтинът също има антибактериално и антивирусно действие, което помага за защитата на тялото от много инфекции. Доста често се препоръчва да се приема една лъжица зехтин сутрин на гладно.

Това се отразява много добре на състоянието на стомашно-чревния тракт, както и на кожата. Консумацията на зехтин намалява загубата на калций от организма, като по този начин подобрява състоянието на костната тъкан, което е особено ценно за децата. Линоловата киселина, която е част от състава му, насърчава заздравяването на изгаряния и рани, полезна е за зрението и координацията на движенията.

Способността на зехтина да укрепва кръвоносните съдове, като ги прави по-еластични, е добре известна. Следователно редовната му консумация е отлична профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Като повечето масла и това е доста калорично. Затова препоръчителната доза е не повече от 2 супени лъжици на ден. Хората, страдащи от заболявания на жлъчния мехур, също не се препоръчват да приемат зехтин, тъй като има холеретични свойства и може да предизвика обостряне. Използвайте зехтин, който не е термично обработен. Добавянето на зехтин към вашата диета подобрява храносмилането и ефективно се бори със запека. Действието се дължи на факта, че маслото действа като лубрикант за храносмилателния тракт, помага на жлъчния мехур да произвежда повече жлъчка, която е необходима за смилането на мазнините, пише actualno.com.