При "зомби" вируса става дума за стрептококова група А инфекция, която обичайно причинява кожни инфекции или ангини. Стрептококовите инфекции са разпространени в цял свят, разбира се, но точно този вариант всъщност на заболяване, на токсичен шоков синдром протича много, много тежко. Но да имаме предвид и че всъщност се касае за потиснат имунитет поради COVID пандемията. Това каза за "Фокус" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. 

По думите ѝ на този етап рискът за страната ни е минимален. "Категорично нямаме случаи в последните години на "зомби" вирус у нас. Имали сме преди доста години", допълни тя.

"Стрептококовите инфекции обаче са все по-чести в постковид ерата, с различни локализации. От Япония обръщат внимание на повишаващ се брой случаи, при които имаме т.нар. токсичен стрептококов синдром, т.е. симптоми, които се дължат на отделяне на токсините и ензимите на стрептококите в кръвта. Става дума за една системна инфекция и за интоксикация. Тези токсини всъщност довеждат до редица увреждания на вътрешните органи, на мускулите, като се стига до тяхната лиза, некроза, автосмилане. Така че дори малък на брой случаи, всъщност протичането е доста тежко и с немалка доза фатални усложнения", каза още професорът. 

Проф. Христова поясни, че стрептококите не са само в гърлото или на кожата, или някъде другаде – те са в кръвта и с това всъщност могат да засегнат вътрешните органи. "Това са бактерии и е много важна разликата, защото те са много чувствителни на една голяма група антибиотици, т.е. на много групи антибиотици, така че лесно се лекува. Но трябва и бързичко да се лекува, преди да е станала системната инфекция", допълни тя.