Една тревожна тенденция - случаите на коклюш в България са се увеличили с 30 пъти от януари до март, в сравнение с миналата година. Това сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

През 2023 г. за същия период е имало четири случая на заразени с болестта, докато сега броят им е 114, по данните на НЦЗПБ.

"Имаме ваксина, с която разполагаме. Проблем е ако родителите откажат ваксинация. В България има 4000 семейни лекари, една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш. Това е едно достатъчно голямо ядро, за да избухне епидемия в България", заяви пред NOVA общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.

"Ако редовно се ваксинираме, без да има пропуски в имунизационния календар на децата, може да се справим с това заболяване", допълни лекарят.

По думите на д-р Спасов ваксините срещу коклюш са безплатни. "Има задължителен имунизационен календар, в който всяка една майка може да се информира. Общопрактикуващите лекари сме почти на 90% ангажирани с провеждането на ваксините", подчертава той.

Д-р Спасов коментира и темата за електронното здравеопазване. И по-специално новината, че част от пациентите – болни от хипертония, ще могат да ползват безплатни лекарства.

"Не става дума само за антихиперзивни медикаменти, за 56 молекули за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Медикаментите, които станаха безплатни, лекарите трябва да ги отделим на друга рецепта. Тоест ако сега тръгна да изписвам лекарствата трябва да внимавам кои са частично платени и напълно безплатни и да ги разделям на отделни рецепти", съобщава лекарят.