На всички ни е досаден навикът да пием лекарства - но понякога просто се налага. И освен да следваме предписанията на лекаря, както и тези от листовката, е добре да сме наясно и с едно друго правило, което може да повлияе на ефективността на медикаментите, които приемаме.

Някои от тях не трябва да се пият със сутрешното (или следобедното) кафе, защото както то оказва влияние върху храносмилателната система, така има ефект и върху усвояването на активните вещества. Ето за кои конкретни групи медикаменти важи най-вече това.

За щитовидната жлеза

Нарушенията в нейното функциониране са все по-често срещани и се регулират най-вече с приема на хормонални препарати. В повечето случаи те се пият сутрин на гладно и ако имаме навик да пием и кафе преди закуската си, трябва да оставим малко времеви интервал между него и лекарството.

Според различни изследвания, едновременният им прием може да намали ефективността им дори наполовина. А това няма как да не се отрази на назначеното ни лечение.

Срещу простуда и алергии

Антихистамините и лекарствата с ибупрофен или парацетамол се срещат във всяка домашна аптечка. Но ако се нуждаем от техния прием, по-добре да не бъде заедно с кафето. Някои от тях съдържат и веществото псевдоефедрин, което е стимулатор на нервната система - точно както кофеина.

И това предозиране може да доведе до прекомерна стимулация на централната нервна система, а оттам и до симптоми като тревожност или безсъние.

За диабет

Ако пием кафето си с мляко и захар, това води до повишаване на нивата на кръвна захар. Така може да повлияе на ефективността на лекарствата за диабет. Също така различни изследвания посочват, че кафето попринцип не е препоръчително, ако страдаме от това заболяване. 

За Алцхаймер

Това невродегенеративно заболяване не е лечимо, но проявите му се повлияват от приема на конкретни лекарства. И активните вещества в тях не взаимодействат добре с кофеина, който затяга бариерата между кръвта и мозъка и допуска по-малка част от тях до местата, където трябва да окажат своето влияние, пише Health.com.

За остеопороза

Това е заболяване, което прави костите тънки и чупливи, а лекарствата за него трябва да се приемат на гладно и на отстояние от сутрешната доза кафе, защото може да намали ефективността им дори наполовина.

Антидепресанти

Все повече хора имат нужда от тях, затова е важно да знаем как да ги приемаме правилно, за да има ефект. Повечето активни съставки в този тип лекарства се метаболизират различно, когато се приемат заедно с кофеин. Освен това комбинацията им може да доведе до засилване на симптомите като безсъние и аритмия.