Празникът на българското четмо и писмо

24 Май 2020 | 10:45 | 0
Празникът на българското четмо и писмо
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

България чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден прославяме делото на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий. През 1851 година по идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира първото тържество, посветено на Св. Св. Кирил и Методий. Инициативата на пловдивските учители е подета и в други градове през 60-те години на ХІХ в. 11 май по стар стил и 24 май по нов стил постепенно се превръща в общобългарски празник на просветата. Сведения за честването на този ден като празник на българската просвета има още през XII век. Двамата братя са канонизирани за светци още с идването на техните ученици в България през 886 г. Създатели на глаголицата те превеждат богослужебните книги, необходими в раннохристиянска България. Във всички епархии на Българската православна църква ще бъдат отслужени празнични молебени.

Агенция "Фокус"
Доц. Ваня Мичева, БАН: Кирилицата е създадена в Преслав от българските книжовници

Кирилицата е създадена в Преслав от българските книжовници. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ доц. Ваня Мичева от Института по български език „Проф. Любомир Андрейчин“ по повод изложбата на Руския културно-информационен център в София, 24 май и старобългарския език.
По думите й книжовниците са били покровителствани от цар Симеон. „Вероятно е създадена в края на 9 век. Създадена е, защото е имало много много дълга традиция да се пише на български с гръцки букви, но без устроение, както казва Черноризец Храбър в прочутото си произведение „За буквите“. Това означава, че с гръцки букви не могат да се напишат такива важни български думи като живот, защото няма буква за Ж, като Бог, защото няма буква за Б. Като чакам, защото няма буква за Ч, като широта, защото няма буква за Ш“, каза още доц. Мичева.
Тя поясни, че в Преслав се създава кирилицата, като за всички тези букви, общо 14 наброй, които са специфични и ги има само в българския език, се заемат буквите от глаголицата. „Малко се опростяват и се превръщат в букви, които могат да се пишат по-лесно и да се използват заедно с другите букви. Кирилицата е едно много много интересно писмо, много интересна азбука. Тя заема 24 букви от гръцката азбука и 14 от глаголицата и се получава новата българска азбука ,втората българска азбука – кирилица“, допълни още тя.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Старозагорският митрополит Киприан: Не трябва да забравяме делото на солунските братя св. св. Кирил и Методий, създало за езика ни вечност

Не трябва да забравяме делото на солунските братя св. св. Кирил и Методий, създало за езика ни вечност и втъкало в народността ни добродетели, които са нравствени устои за цялото човечество. Това казва Старозагорският митрополит Киприан в поздравителен адрес по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
„Днес е 24 май - най-светлият български празник, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празник, в който заставаме пред светлите ликове на светите братя Кирил и Методий, за да се поклоним пред величавото им дело. Днес за пореден път откриваме колко святост е стаена в тяхната памет. Тя е свещена, защото духът на богоозареното им дело е ние – българите, да имаме свой книжовен език, с който да възрастваме духовно, да имаме собствена книжнина и да предаваме на поколенията след нас знанията си на разбираем език, носещ дъхът на родната ни земя“, посочва митрополитът.
„В празничния ден отново си припомняме, че именно светите братя Кирил и Методий, подкрепени от Божията благодат, създават славянската писменост. Двамата богоизбрани мъже даряват буквите, така необходими за оцеляването на българския род, българската душевност и вяра. Благодарение на тях и на техните ученици, писменото слово, това надземно послание, стигна до сърцата на милиони наши братя и сестри в пределите на Майка България и извън тях.
Родната ни реч, тази невероятна хармония от звуци, разкриваща поетиката на българската душа, нейните безкрайни пластове на вяра и делнична доброта, след стореното от св. св. Кирил и Методий, стана част от страниците на пергаменти и книги, готова да избликне като извор за всеки нов читател“, казва още митрополит Киприан.
„Плодовете на този извор с преизобилни още от първите преводни трудове на светите братя. Техните преводи на Библията и богослужебните книги, разкриват на български език нравствената им дълбочина и спасителните им послания. Евангелските истини, бликащи от тези послания, докосват българското сърце и дават не само вяра, но и бъдеще на народността ни. Църквата ни, като майка - закрилница на чедата си, съхрани това богатство и го пренесе през вековете, за да може то и сега да струи и със същата си духовна мощ, както още в самото си начало“, посочва той.
„И днес Българската православна църква - Българска патриаршия призовава своите чеда да не забравят живота и делото на солунските братя св. св. Кирил и Методий, на увенчаното им с благодат дело, създало за езика ни вечност и втъкало в народността ни добродетели, които са нравствени устои за цялото човечество.
Единадесет века българският народ въздава молитвена почит на светите братя. Нека и занапред на този най-български празник, да им отдаваме молитвена почит, защото тя съхранява не само делото им, но и нас самите. Да се стараем да бъдем истинни и добри последователи на своите първоучители, оценявайки по достойнство дара, който Бог ни е изпратил чрез тях.
Честит и благословен празник на всички!“, се казва още в поздравителния адрес на митрополит Киприан.

Агенция "Фокус"
Янка Такева, СБУ: Пожелавам на всички учители да бъдат с високо самочувствие, защото дават най-необходимия общественополезен труд в обществото

Пожелавам на всички учители бъдат живи и здрави и да бъдат с високо самочувствие, защото дават най-високия, най-необходимия общественополезен труд в обществото. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в интервю за Агенция „Фокус“ по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Относно дистанционното обучение Такева обясни, че това е инструмент, който се използва в случаи, когато има нужда.
„Дистанционното обучение от години се използва за деца, които се обучават вкъщи поради невъзможността да присъстват в училище, било заради заболяване, било по други причини. Но живото, физическото присъствие в училище и детска градина има друго голямо значение от гледна точка не само създаването на екипна, приятелска среда, но и социализиране, възпитание и съответно да се научим да живеем в общност, а не да бъдем индивидуалисти, затворени в домовете си. Дистанционното обучение спасява като инструмент в такива моменти. А що се отнася до ползването на информационните технологии в учебно-възпитателния процес, това са вече методи и средства за повишаване качеството“, обясни тя.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция "Фокус"
Депутатите Евгени Будинов и Борислав Борисов поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий в София

Народните представители от ГЕРБ - София Евгени Будинов и Борислав Борисов поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
„Честит 24 май. Поздравявам всички учители и всички мои колеги артисти.
Всички, които празнуват днес. Горд съм, че единствено ние, българите, празнуваме деня на своята писменост", каза народният представител. По думите му 24 май е най-светлият празник, защото няма нищо по-красиво от високия дух и нищо по-силно от знанието.
Евгени Будинов още веднъж подчерта, че е щастлив с гласуваните на първо четене промени в Закона за ДДС, с които ставката за книгите ще бъде намалена на 9%. „Това е един голям жест към всички издатели, автори, четящи хора в страната, към библиотекарите", посочи депутатът.

Агенция "Фокус"
Николай Дойнов, Съюз на народните читалища: Създаването и формирането на езиковата система на българския език ни формира като народ и държава

Българската култура, език и история продължават да живеят в сърцето на всеки един българин. Това каза председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов в интервю за Агенция „Фокус“ по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. „Живи са българските букви и българският език. Жива е българската култура и въобще няма намерение да се предава нито на COVID-19, нито на който и да било“, подчерта той. „Именно на 24 май шепа хора отидохме отново на паметника на великите братя първоапостоли Кирил и Методий, за да отдадем дължимото им уважение към това, което ние наричаме делото на техния живот – създаването и формирането на езиковата система на българския език. Това е най-важното постижение в Средновековието и ни формира като народ и държава. Св. св. Крили Методий са дали своите имена на много читалища. Много читалища са ги припознали за свой патрон“, каза още Дойнов. Теодора ПАТРОНОВА

Агенция "Фокус"
Кметът на Видин д-р Цветан Ценков: Благодарение на писмеността българският народ съхранява своята духовна сила и изгражда своята държавност

Светите братя Кирил и Методий осветяват пътя ни като нация и оставят най-силното оръжие – буквите, защото благодарение на писмеността българският народ съхранява своята духовна сила и изгражда своята държавност. Това каза кметът на Видин д-р Цветан Ценков в приветственото си слово по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от пресцентъра на Общината. В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Община Видин организира тържество, което се проведе сред стените на средновековната крепост „Баба Вида“. В съответствие с изискванията на извънредната обстановка заради COVID-19, бяха спазени всички противоепидемични мерки. От сцената на Летния театър началото на тържеството постави Раиса Росенова, ученичка от четвърти „б“ клас на Основно училище „Иван Вазов“, която рецитира стихове, посветени на празника. Официални гости на събитието бяха Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, областният управител Момчил Станков, началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник областните управители Лъчезар Попиванов и Анжело Методиев. Слово по повод 24 май произнесе кметът на Видин д-р Цветан Ценков. Той заяви, че независимо от различните условия тази година, Общината отдава заслуженото на нашите учители, дейци на културата и изкуството и всички тези, които работят за духовното просвещение. „Скромен жест на внимание, който обаче съдържа безкрайното ни признание и уважение към труда, усилията и всеотдайността на съвременните будители. Искам да ви благодаря, уважаеми учители, че през последните два месеца дадохте всичко от себе си, за да организирате едно успешно онлайн обучение и нашите деца да не пропускат уроците си. Благодаря и на културните институти, които чрез различни форми, проявявайки инициатива и креативност, не забравиха за своите почитатели и публика. Сигурен съм, че ще се справим и с това предизвикателство, когато сме единни и се подкрепяме”, каза в словото си д-р Ценков. Той се обърна с посланието да тачим имената и делото на създателите на нашата азбука – светите братя Кирил и Методий, които осветяват пътя ни като нация и оставят най-силното оръжие – буквите, защото благодарение на писмеността българският народ съхранява своята духовна сила и изгражда своята държавност. „С огромно вълнение и преклонение пред мисията на всеки един от вас – просветители и творци, ви честитя празника, като ви пожелавам да бъдете достойни граждани на старопрестолен Видин, да разпръсквате светлината на знанието и науката, да сътворявате с вдъхновение и талант своите произведения, за да се гордеем с това богатство!“, пожела видинският кмет. Приветствия поднесоха също НВП Даниил и Веселка Асенова. След това заедно с кмета на Видин и заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова, официалните гости бяха поканени да връчат почетните грамоти на образователните и културни институции от Общината, които тази година се дават в знак на признателност, уважение и обществено доверие. Наградата за Филиал Видин на Русенския университет „Ангел Кънчев” прие областният управител. След това началникът на РУО – Видин Веселка Асенова награди от името на министъра на образованието и науката с почетните грамоти „Неофит Рилски“ трима учители от Община Видин за дългогодишна, цялостна и професионална дейност в системата на предучилищното и училищното образование: Милена Миланова – главен учител по български език и литература в ППМГ „Екзарх Антим I”; Цветанка Тодорова – старши учител по информатика и информационни технологии в СУ „Цар Симеон Велики” и Пролетка Цветкова – директор на ОУ „Иван Вазов”. Традиционната индивидуална награда „Антим I Видински“ бе връчена на ОУ „Любен Каравелов”. От името на всички наградени благодарност изказа Десислава Божидарова, временно изпълняващ длъжността директор на Регионалния исторически музей, която определи 24 май като празник на българския дух. Тържеството завърши с песента „Хубава си, моя горо”, в изпълнение на Елена-Стефани Асенова, ученичка от седми „б“ клас на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“. Събитието можеше да се проследи онлайн в официалната фейсбук страница на Общината, както и в страницата на Телевизия Видин, с чието съдействие се реализира инициативата.

Агенция "Фокус"
Н. Пр. д-р Наргиз Гурбанова: Славянската писменост в момента се използва от над 300 милиона души по света

Славянската писменост в момента се използва от над 300 милиона души по света. Това се посочва в поздравителен адрес от Н. Пр. д-р Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан в България, по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от Посолството на Азербайджан. „Скъпи български приятели, Днес, България отбелязва един от най любимите си празници. Така са изминали 1157 години от създаването на славянската писменост и култура. Известно е, че славянската писменост, която в момента се използва от над 300 милиона души по света, е създадена от братята Кирил и Методий. Учениците на Св. Кирил и Методий съхраняват и развиват азбуката. Трябва да се отбележи, че в Азербайджан кирилицата е била използвана повече от половин век и е направен значителен принос в съкровищницата на славянската култура. Днес широкото използване на руски език, един от славянските езици, в Азербайджан може да се оцени като фактор за сближаване на нашите култури и общ културен фактор“, казва още Гурбанова. „През 1940-1991 г. латиницата в Азербайджан е заменена с нова графична азбука, базирана на кирилицата. През периода на кирилицата са създадени ценните образци на азербайджанската наука, култура и литература и в същото време творбите на световни писатели са публикувани с използването на тази азбука. Днес, въпреки факта, че държавният език е азербайджански, в Азербайджан широко се използва руският, един от славянските езици. В Азербайджан около 60 печатни и интернет издания, както и 7 големи информационни агенции работят на руски език“, се казва още в поздравителния адрес. „След разпадането на Съветския съюз, за разлика от много постсъветски републики, значението и интересът към руския език в Азербайджан не намалява. У нас продължиха да функционират рускоезичните университети и средни училища. Днес в Азербайджан има 338 училища, където преподаването е на един от славянските езици – руски език, и обхваща 130 000 ученици. В повече от 3000 училища се преподава руски език. За сравнение ще отбележа, че в страната функционират около 4500 училища. Това означава, че в абсолютното мнозинство от азербайджанските училища се преподава на руски език. Също така функционират и два филиала на водещи университети на Русия. Във всички държавни университети в Азербайджан има отделения, където обучението е на руски език. В страната 25 000 студенти следват на руски език“, посочва Гурбанова. „Като говорим за университети, си заслужава да споменем Славянският университет в Баку (СУБ). СУБ е създаден на 13 юни 2000 г. по инициатива на националния лидер Гейдар Алиев на база на Азербайджанския педагогически институт по руски език и литература „М.Ф.Ахундов“, който функционира от 1946 г., и е признат за уникална образователна институция в това направление, която подготвя професионалисти по уникални специалности в целия Източен регион. Като образователен и културен център СУБ изучава и преподава научните, културните и духовните постижения на славянските народи, както и на страните от Източна Европа и Балканите. Тук се провеждат фундаментални научни изследвания на славянските езици и литература. Славянският университет в Баку е най-големият и най-авторитетен център на славянознание не само в Азербайджан, но и в Кавказ“, добавя посланикът на Азербайджан. „В университета функционират седем факултета, 34 катедри, магистърско и задочно отделениe, Училищно-лицеен комплекс. Университетът е установил близки отношения с престижни университети в България, Русия, Украйна, Полша, Франция, Турция, Гърция, Швейцария, Германия, Грузия, Унгария, Литва и други страни. Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова през 2016 година участва в церемонията, посветена на 70-годишнината на СУБ. През 2017 г. делегация, ръководена от ректора на СУБ, проф. Нурлана Алиева, посещава България, провежда срещи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". От 2013 г. в Софийския университет функционира Център за азербайджански език и култура на СУБ. Центърът последователно популяризира азербайджанския език и култура в България и допринася за развитието на културните връзки между Азербайджан и България. Трябва да се отбележи, че освен в България СУБ има центрове в Русия, Украйна и Беларус“, казва още Гурбанова. „Също така бих искала да отбележа, че от 2004 г. в СУБ функционира Български културно-образователен център. Дейността на центъра е насочена към разширяване на културното сътрудничество между нашите страни, взаимно приобщаване на младежта към културата, образованието, просветата и науката на двете държави, а също така и за усъвършенстване на учебния процес в областта на българистиката. В момента в университета по специалност „българистика“ в бакалавърска и магистътска степен се обучават 50 студенти“, заявява тя. „Президентите на Република България Желю Желев (1990-1997 г.) и Георги Първанов (2002-2012 г.) са удостоени с титлата „Доктор хонорис кауза“ на Славянския университет в Баку за заслуги в областта на развитието и укрепването на приятелството и сътрудничеството между България и Азербайджан, за задълбочаване на приятелските отношения между двата народа. По време на официалните си посещения в Азербайджан вицепрезидентът на Република България Илиана Йотова, председателят на парламента Цвета Караянчева и други български официални лица посещават Центъра за български език и култура към Славянския университет в Баку, за да се запознаят с дейността на Центъра, и подаряват ценни книги на български език. Скъпи приятели, Възползвайки се от тази възможност, бих искала още веднъж да Ви поздравя с това важно събитие в историята на България - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и да ви пожелая мир, напредък и просперитет“, се казва още в поздравителния адрес.

Агенция "Фокус"
Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Общество без образование, без култура и без знания е общество без морални устои

С тържествен ритуал днес Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Честването започна с отслужване на празничен молебен от Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан в катедрален храм „Св. Николай“. От там литийно шествие, водено от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, Старозагорския митрополит Киприан, зам.-кметовете Милена Желева, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретаря на Общината Делян Иванов, областния управител Гергана Микова, зам. областните управители Петя Чакърова и Красимир Червилов, представителите на държавната власт: Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, старозагорските депутати и началника на РУО Татяна Димитрова, достигна до общинската зала „П. P. Славейков“. Църковният хор при катедралния храм „Св. Николай“ даде началото на тържествената церемония по връчване на наградите „Стара Загора” и Млада Загора” с акапелно изпълнение на националния химн и химна на българската просвета „Върви, народе възродени“. Поздрав със стихотворението „Родна реч“ от Ран Босилек към присъстващите отправи и 6-годишната Стефани. „Това е може би най-хубавият български празник, който заслужава да празнуваме на площада. За съжаление тази година не можем да проведем традиционното шествие, но трябва да благодарим на Бог, че запази града ни и всички нас“, заяви пред присъстващите кметът Живко Тодоров. Той благодари на всички учители, дейци на културата и всички заети в сферата на образованието „защото благодарение на Вашия неуморен труд и всеотдайна работа, българските деца се възпитават по правилен начин и държавата ни има развитие. Благодарение на Вас делото на Кирил и Методий се продължава и сега. В основата на всичко е образованието, едно общество без образование, без култура и без знания е общество без морални устои“, допълни Тодоров. В най-духовния ден бяха връчени и наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ за постижения в науката, изкуството и културата. Йоан Михайлов, ученик от 4-ти клас на СУ „Максим Горки“ получи индивидуалната награда „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ за завоюван диамантен медал на финалите на световното математическо състезание „World Mathematics Invitational“, проведено в Япония. В направление „Култура и изкуство“ с колективната награда „Млада Загора“ бе удостоена театрална трупа при СУ „Максим Горки“ за завоювана втора награда на национален конкурс за театър на испански език. Колективната награда „Стара Загора“ в областта на културата и изкуството бе присъдена на Народно читалище „Родина-1860“. През 2020 година културната институция навършва 160-години от основаването си. През годините читалището активно присъства в културния и обществен живот на града и страната. То е родоначалник и пазител на музикалните и театрални традиции на Стара Загора, съвременен център за знание и творческо възпитание на цялата общност С индивидуалната награда в същата категория бе отличена Силвия Томова- художествен ръководител на балета на Държавна опера - Стара Загора- за висок професионализъм, новаторски дух и безспорен личен принос за изключителните постижения на балета. Награда бе присъдена и на Иван Матев – за големия му принос за опазването на културно-историческото и литературното наследство в Стара Загора през годините и възраждането на музей "Литературна Стара Загора" чрез новооткритата оригинална експозиция. В направление „Наука и образование“ с индивидуална награда „Стара Загора“ бяха удостоени доц. д-р Алексей Стоев, директор на филиал на Института за космически изследвания и технологии при БАН, Стара Загора и директор на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“, Стара Загора. Създател на Национална школа по астрономия и астрофизика, както и проф. Жеко Ганев, - създател и ръководител старозагорска фирма, разработила и внедрила над 1200 инсталации у нас и в чужбина за обработка на питейни отпадни и силно замърсени води. Удостоен с първа награда за иновации от национален конкурс „Сграда на годината- 2019“. По повод 25-годишнината от създаването на Тракийски университет, Община Стара Загора връчи плакет за активно присъствие в живота на града ни и постигнати високи академични резултати на ректора на висшето учебно заведение доц.д-р Добри Ярков. 15 ученици от ППМГ „Гео Милев“ Стара Загора са отличени с грамоти за участие в националните олимпиади и състезания за учебната 2019/2020 година. По призив на зам.-кмета Иванка Сотирова всички присъстващи ръкопляскаха в знак на благодарност към всички учители, културни дейци и просветители. Точно в 11,30 часа пред сградата на Община Стара Загора под звуците на националния химн, изпълняван от Общинския духов оркестър, бяха издигнати националния флаг и знамената на Стара Загора, и на Европейския съюз. И тази година към небето полетяха символите на знанието - балони с буквите от българската азбука.

Агенция "Фокус"
Доц. Ана Кочева, БАН: Кирилицата трябва достойно да заеме мястото си като българската азбука и така да бъде наричана от европейските институции

Кирилицата трябва достойно да заеме мястото си като българската азбука и така да бъде наричана от европейските институции. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ доц. Ана Кочева от Института по български език „Любомир Андрейчин“ към Българската академия на науките (БАН) по повод 24 май. „Ние имаме всъщност един от най-древните европейски езици и не само това. Това е третият класически език на Средновековна Европа, редом с латинския и гръцкия“, каза доц. Кочева. По думите й като че ли не си даваме сметка какво се е случило през 9 век, когато светите братя Кирил и Методий създават въз основа на солунския български диалект старобългарската азбука – глаголицата и превеждат светите книги на старобългарски език. „Тогава те успяват да извършат в Европа онова, което реформацията прави в Западна Европа векове по-късно - да защитят правото на този език да стане богослужебен и да се пише на него. Това се случва във време, в което в другите страни неупотребяващите се латински и гръцки са били църковни езици. Във Велики Преслав през 9 век старобългарският като жив и народен език става език на църквата, език на литературата, на книжнината, по-късно език на милиони по света“, подчерта още езиковедът. Според нея ние наистина трябва да отчитаме и същината на Кирило-Методиевото дело.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Даниела Дариткова, ГЕРБ: На този ден отбелязваме духовното пробуждане на българския народ и вечния му стремеж към усъвършенстване чрез образованието

На този ден отбелязваме духовното пробуждане на българския народ и вечния му стремеж към усъвършенстване чрез образованието. Това написа председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в профила във "Фейсбук" по случай по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. "Честит ден на славянската писменост, просвета и култура! В деня на светите братя Кирил и Методий с гордост почитаме делото им. То е увековечено и ще пребъде, докато пишем и четем на български, докато творим и почитаме културата си. Затова всяка година на този ден отбелязваме духовното пробуждане на българския народ и вечния му стремеж към усъвършенстване чрез образованието", каза тя. "На 24 май се прекланяме пред българския учител и всички онези, които посвещават живота си на науката, просветата и българската културата. Бих искала да изразя благодарност към всички образователни институции и към всички учители, които се грижат децата ни да продължават да получават знания, независимо, че се намираме в безпрецедентна ситуация на пандемия. В условията на криза и карантина те извършиха подвиг с въвеждането на дистанционното обучение, реагираха оперативно и адекватно, проявиха най-висока степен на отговорност към децата ни", допълни Дариткова. "Благодаря Ви, за труда и отдадеността! Отново доказахте, че учителската професия е мисия и никой не може да Ви отклони от нея. Честит празник и на всички дейци на изкуствата, културата, науката и духовността, на академична общност и на читалищните самодейци с пожелание за вяра в духовните ценности, непоклатимо здраве и стремеж към нови знания! Вие сте днешните горди и достойни наследници на светите братя Кирил и Методий! Честит празник!", написа още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Агенция "Фокус"
Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Създаването на славянската писменост е едно от най-забележителните и най-важни събития в историята на българската държава

Честит 24 май! Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост! Най-духовния български празник! Празник на словото, празник на образованието, празник на културата. Това се казва в поздравителен адрес от кмета на Симитли Апостол Апостолов, съобщиха от Общината.
В текста се казва още: „А какво би бил един народ без четмо и писмо!?
Създаването на славянската писменост от първоучителите, от Светите братя Кирил и Методий, е едно от най-забележителните и най-важни събития в историята на българската държава.
Нека не забравяме великото им дело и в този ден да благодарим на всеки учител, просветител, творец, съхраняващ българщината!
Желая на всички здраве! Бъдете одухотворени и горди българи", посочва кметът.

Агенция "Фокус"
Патриарх Неофит: Да бъде благословено и да пребъде делото на българската и славянска православна духовност и култура

Да бъде благословено и да пребъде делото на българската и славянска православна духовност и култура. Това се посочва в Обръщение на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по повод 24 май.
"Светлият празник на нашата просвета и култура и на славянската писменост отново ни събира, за да изразим вечна благодарност и признателност към светите братя Кирил и Методий, които в съдбовни за народа ни дни и години изнамериха азбука и положиха началото на писменост, пребъдваща и до днес и определяща духовния и културен облик на православна България. Свеждаме глави пред светлите им образи, като отдаваме синовна почит към тях и тяхното духовно-просветно и църковно-строително дело, което пребъдва и сега, радвайки се на Божията благодатна помощ и на вековна приемственост, която продължава и днес, в плодовете от благословения труд на всички неуморни дейци на българската и славянска писменост и култура", допълни той.
"За всички тях, за всички учащи и учащи се, Църквата ни се моли днес, изпросвайки от Всеподателя мирни и благословени бъднини за скъпото ни Отечество, преуспяване на православния ни народ в евангелските добродетели и в пътя на Божията истина, духовен и културен възход, вкоренен в здравата основа, положена в средата на деветото столетие от равноапостолните братя Константин-Кирил Философ и Методий Славянобългарски и градена през вековете от хилядите знайни и незнайни техни ученици и следовници. В тази приемственост и в постоянното надграждане над стореното от всички тях Църквата ни винаги е виждала единствения сигурен залог за напредъка и благопреуспяването ни като християнски народ, като общество и като радваща се на Божията закрила държава. Честит празник! Христос воскресе!", честити Неофит Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Агенция "Фокус"
Калоян Паргов, БСП - София: Да направим отново България „държава на духа“

Да направим отново България „държава на духа“. Това пожела лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов по случай Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост. Това съобщиха от пресцентъра на БСП - София.
Той, заедно с членове на Изпълнителното бюро на Градската организация, общински съветници и народни представители от БСП поднесоха цветя и венци пред паметника на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека в столицата.
Паргов посочи, че имаме с какво да се гордеем като нация. „Знаем какво трябва да съхраним и развием – образованието, науката и културата“, допълни той.
„Празникът на буквите тази година е различен – отменени са големите чествания, ще мине без шествия по улиците, няма да има училищни тържества. Но всичко това не може да го помрачи, отбеляза председателят на Софийската организация на БСП – 24-ти май е в душата и сърцето на всеки българин - почитаме делото на Светите братя Кирил и Методий“, каза още той.
Калоян Паргов отправи благодарност към българските учители и университетски преподаватели: „Те показаха, че и в тежки времена, дори от разстояние, са неотменно до своите възпитаници и продължават да ги водят по пътя на просвещението. Поклон!“.
Той изрази уважение към българските учени и изследователи: „Осъзнахме, че науката ни е нужна, за да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени. Респект!“
Лидерът на БСП – София изказа съпричастност с хората на културата: „Сега художниците, сценографите, режисьорите, актьорите, певците, музикантите и танцьорите са лишени от възможността да бъдат със своята публика. Те трябва да получат нашата подкрепа и усетят огромното ни нетърпение отново да се докоснем до тяхното изкуство. Кураж!“
„Признателност към всички български писатели, поети, сценаристи и журналисти, които боравят с най-силните ни оръжия – нашия език и писменост. Чест и почитание! Словото е упование във времена на изпитания“, категоричен бе Калоян Паргов.

Агенция "Фокус"
Янка Такева, СБУ: Българският учител много смирено понесе всичко и накрая доказа, че е най-важният просветител

Българският учител много смирено като апостол понесе всички тези неща и накрая отново с мълчанието и скромността и своята работоспособност, знания и умения доказа, че е най-важният просветител. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тя добави, че заради пандемията от коронавирус вече и най-големите критици на българския учител сигурно се срамуват от това, което са правили. Такева обърна внимание още, че 24 май е празникът на учителите и празникът на буквите. „Няма друга професия в България, която да е толкова свързана с този празник и затова сме горди, доволни, щастливи, уважени, защото много добре свършихме своята работа и продължаваме да я вършим, благодарение на нашата много голяма отговорност към децата, учениците, родителите и обществото ни като цяло“, подчерта Такева.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция "Фокус"
Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Празникът на буквите е най-българският по своя характер и същност

Празникът на буквите е най-българският по своя характер и същност. Това каза кметът на Велико Търново Даниел Панов в поздравителен адрес по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от пресцентъра на Общината. „Уважаеми учители и преподаватели, ученици и студенти, Уважаеми дейци на културата и изкуствата, Скъпи великотърновци, 24 май – Празникът на буквите, е най-българският по своя характер и същност! Денят на българската просвета, култура и писменост е неизчерпаем източник на национална гордост, на вълнение и истинско щастие. Всеки от нас си спомня за своя учител, за първите написани букви, за българската азбука – огромното наследство, което ни оставиха светите братя Кирил и Методий и техните ученици“, посочи кметът. „Буквите ни носят знание. Буквите ни ограмотяват и одухотворяват. Буквите обогатяват света, в който живеем. Чрез тях славната ни история оживява. Буквите събират минало, настояще и бъдеще в едно. Те пренасят през вековете заветите на предците ни и ни позволяват да градим бъдещето чрез силата на мъдростта“, каза още той. „Буквите, на които днес пишем, са българска културна ценност с европейско и световно по мащаб значение. 300 милиона души пишат на кирилица – тя е извор на просвета, култура и духовност за всички православни народи! Смело и с гордост можем да кажем, че България е дала много на европейската цивилизация, че делото на светите братя Кирил и Методий, доразвито от техните ученици и по-късно – от Търновската книжовна школа, е безценно! Затова 24 май с право е наричан най-българският празник!“, добави Панов. „Дълбок поклон пред знайните и незнайни будители, даскали, книжовници, духовници и просветители, които винаги са били духовни водачи и са превели народа ни и през най-мрачните времена! Признателност и поклон и пред вас, уважаеми учители и преподаватели, дейци на културата и изкуствата. С огромния ви принос днес Велико Търново гордо се нарича историческа и духовна столица на България и е символ на българщината! Но градът ни е и международен център на просветата“, допълни кметът. „Благодаря ви, че и в тези трудни времена доказвате, че образованието на децата на Старата столица е най-високо ниво, дори и чрез дигитални форми на обучение! Бъдете здрави и все така обичайте Велико Търново и България! Вярвам, че скоро отново ще можем заедно да отбелязваме празници като днешния. А на вас, великотърновци, пожелавам здраве! Ценете буквите и не спирайте да четете! Честит 24 май!“, каза още Панов.

Агенция "Фокус"
Министър Боил Банов: Вярвам, че заедно ще съумеем да запазим и пренесем в годините напред упоритостта на българския дух и волята ни да творим

Вярвам, че заедно ще съумеем да запазим и пренесем в годините напред упоритостта на българския дух и волята ни да творим. Това каза министърът на културата Боил Банов в поздравление към творците и дейците на българската култура по случай 24 май, съобщиха от пресцентъра на Министерството.
"За мен е чест да Ви приветствам по повод един от най-обичаните и най-вдъхновяващи празници – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!
Днес, където и да се намираме по света, усещаме духа на обединението чрез словото. Виждаме светлината на това слово, огряла пътя ни на горди от постигнатото европейци", каза той.
"През вековете на миналото народът ни се е срещнал с не едно изпитание. Но вярата и словото винаги са го опазвали в неговата целокупност. Вярата, че заедно сме по-силни, по-знаещи и по-можещи. И словото, което Светите братя Кирил и Методий сътвориха за нас и заедно с учениците си споделиха и с останалите славянски народи.
Всички ние продължаваме да сме ученици в голямото училище на Живота. Заредени с духа и с ценностите на работещите в читалищата и библиотеките, в музеите и в галериите, в сценичните институти, в образователните институции, в необятните полета на българската култура, се усещаме призвани да дадем своя принос в опазването на националната идентичност. Защото тя е характеристиката, която ни отличава, тя е ценното, с което се заявяваме пред света и пак тя е духовната спойка, която ни събира заедно в дни като днешния, за да предадем традицията на идните поколения", добави Банов.
"Българската култура винаги е показвала своето високо присъствие и е била посланик на народа ни навсякъде по света. И ето, че днес пак тя е, която ни вдъхва вяра в собствените сили, обръща ни отново към възрожденските идеали и добродетели на народа ни, чертае ни перспективи отвъд настоящето, дава ни хоризонти", каза още министърът.
"От сърце желая на всички творци и дейци на българската култура, на децата, на учителите ни, които подготвят и градят бъдещото поколение създатели и пазители на културни ценности, много нови осъществени идеи. Вярвам, че заедно ще съумеем да запазим и пренесем в годините напред упоритостта на българския дух и волята ни да творим. Честит празник!", добави още в поздравлението си Банов.

Агенция "Фокус"
Димитър Николов, кмет на Бургас: Денят на българската писменост ни дава самочувствие, че сме народ, дал богато културно наследство на света

24 май е свята дата за всеки българин. Това каза кметът Димитър Николов в поздравителен адрес поповод Деня на славянската писменост и култура, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.
„Уважаеми учители, ученици, просветни и културни дейци, скъпи съграждани, поздравявам ви по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост! 24 май е датата, която по безспорен начин обединява всички наши сънародници, независимо дали живеят в България или далече зад граница. Денят на българската писменост ни дава самочувствие, че сме народ, дал богато културно наследство на света. Писмеността и книжнината са ни съхранили като нация в трудни времена. Делото на светите братя Кирил и Методи и на техните ученици е меч, който през вековете е разсичал робски окови и е проправял пътя на нашия народ към просвещението и духовното извисяване. Именно затова трябва всички заедно с ентусиазма на нашите предци да пазим своя език, писменост и култура", посочва кметът Димитър Николов. Той заяви, че бъдещето на Бургас са младите и образовани хора.
„Затова ние ще продължаваме да правим инвестиции в образованието, за да създаваме най-добрата среда, в която нашите деца, учители и студенти да развиват своя талант и умения. Тази година е по-особена и заради пандемията от COVID-19 няма да можем да отбележим този светъл празник с пъстро шествие. Това обаче няма да отнеме от неговия ореол, защото всеки българин почита 24 май дълбоко в сърцето си като нещо свято. Благодаря на всички бургаски учители, ученици, писатели, художници, артисти, музиканти, читалищни, библиотечни и музейни дейци и журналисти за полаганите от тях всекидневни усилия. Продължавайте да давате все така своя принос Бургас да бъде културен и образователен център. Честит празник!", се посочва още в поздравителния адрес.

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Будители, Отечеството има нужда от вас сега

Будители, Отечеството има нужда от вас сега. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от пресцентъра на партията.
"Да е честит празникът на буквите, на книгите, на знанието. Днес се прекланяме пред братята Кирил и Методий, пред техните последователи, пред българските учители, пред всички творци на образованието, културата, науката и изкуството и пред всички пазители на българщината. От векове те са нашите духовни водачи. На тях дължим много и към тях се обръщаме в трудни дни. Будители, Отечеството има нужда от вас сега. А нека всички ние им помогнем да ни възвисят. Заедно да намерим пътя на просперитета и добруването на народа.Честит празник, България!", поздрави още тя.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Прекланяме се пред делото на Кирил и Методий, благодарение на което сме съхранили духовната си идентичност като народ и държава

Прекланяме се пред делото на Кирил и Методий, благодарение на което сме съхранили духовната си идентичност като народ и държава Това написа министър-председателят Бойко Борисов в страницата в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
„Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост! С чувство на национална гордост се прекланяме пред делото на светите братя Кирил и Методий, благодарение на което днес се изразяваме свободно на родния ни език и сме съхранили духовната си идентичност като народ и държава“, посочва премиерът.
„С дълбоко уважение и благодарност се обръщам към всички, които като достойни техни последователи, продължават и в настоящето да работят всеотдайно за развитието на просветата и културата в България“, пише още премиерът.
„Поздравявам сърдечно българските учители и им пожелавам да бъдат здрави и да се гордеят с успехите на своите ученици. Бъдете сигурни, че за нас водещ приоритет остава и занапред образованието и подкрепата за учителите като гаранция за просперитета на държавата. Защото само за можещия и знаещия човек няма твърде далечни хоризонти.
Честит празник!“, допълва Борисов.

Агенция "Фокус"
Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Благодаря на всички учители, писатели, артисти, художници, творци и пазители на книгите, които ни дават надежда

Кметът на Пловдив Здравко Димитров поздравява дейците на образованието, науката и културата с празника 24 май, съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив.
"Уважаеми дейци на българското образование, наука и култура!
Уважаеми ученици и учители!
Скъпи пловдивчани!
Щастлив съм от свое име и от името на Община Пловдив да Ви поздравя с най-светлия български празник - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, честван на 24-ти май.Този празник е повод да се почувстваме горди от ролята, която българският народ има за разпространението и утвърждаването на славянската писменост и да отбележим значението на културата и образованието за съхраняването на българските традиции и духовни ценности“, посочи той.
„В този ден бих искал да благодаря на всички учители, писатели, артисти, художници, творци и пазители на книгите, които умножават знанието и ни дават надежда.
В днешните дни, които са предизвикателство от световен мащаб, вие ни помогнахте да съхраним своя дух, да преминем и през този път. В дните на изолация бяхте до нас с книгите, с виртуалните изложби и онлайн концертите.
Искам да отдам и заслуженото на пловдивските учители, които бяха изправени пред огромно изпитание с новите реалности. Те показаха изключително висок професионализъм - изправяха се пред множество предизвикателства, откриваха решения на необичайни проблеми, овладяха нови умения и надскочиха редица ограничения и неизвестности“, добави той.
„Функционирането на образователната система в тази безпрецедентна ситуация се осъществи благодарение на учителите, които само за броени дни успяха да преобразят познатия традиционен модел и да преминат към провеждането на учебен процес в онлайн среда.
На този специален ден изразявам искрената си признателност към всички учители, които успяха отново да ни научат какво е необходимо да се прави в извънредна ситуация – да се работи с отговорност и отдаденост. Благодаря Ви!“, каза още Димитров.
„Искам да се обърна и към пловдивските ученици, които проявиха разбиране, упорство и отговорност в сложната ситуация. На тях искам да припомня, че българската азбука е разказ за грамотността: Аз, буки, веди, глаголи, добро ест жичье… - Аз зная буквите и е добър животът със знание. Нека пазим нашето А и Б.
Мили деца, дигитализацията ви прави граждани на света, но пазете нашите букви, защото те са частица от нашия български корен, който ще бъде с Вас винаги, където и да сте.
Честит празник и бъдете здрави!", допълни кметът.

Агенция "Фокус"
Проф. Милко Палангурски: 24 май е празник да бъдем заедно

24 май е празник да бъдем заедно. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ историкът и заместник-ректор на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Милко Палангурски по повод 24 май.
По думите му този празник е трудно да бъде осъществен с електронните медии, с виртуалното пространство, чрез ръкопляскане от прозорците. „24 май това му е хубавото, че се събираме в името на бъдещето, на онова, което сме постигнали, на онова, което сме успели да предадем на своите студенти и ученици. Този празник един от най-добрите празници, които празнуваме като нация. Той е в душата на всички нас. Може би това ще бъде един от най-тъжните дни, но всеки в душата си мисля, че ще празнува“, каза още проф. Палангурски.
Деница КИТАНОВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение“

Агенция "Фокус"
Кметът на Община Пещера Йордан Младенов: Българският народ има сили да устои на всичко, уповавайки се на своя език, вяра и традиции

Кметът на Oбщина Пещера Йордан Младенов поздрави учители, ученици, дейци на културата по повод 24 май, съобщиха от Община Пещера. „Всяка година на 24 май се прекланяме пред свещеното българско слово. Отдаваме почит и уважение към светите първоучители, братята Кирил и Методий. Тяхното дело отдавна е прехвърлило измеренията на значим исторически акт и се е превърнало в непреходен символ на национално достойнство, гордост и духовност. Днес отново се намираме в период на изпитания и трудности, но българският народ има сили да устои на всичко, уповавайки се на своя език, вяра и традиции. През многовековната история на България училището винаги е било символ националната ни идентичност, гаранция за успеха и бъдещето на нашата страна“, посочи той. „Уважаеми учители, просветни и културни дейци с уважение и признателност ви поздравявам по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.эПожелавам ви все така с огромна любов, търпение и внимание да изпълнявате мисията си да се грижите и образовате нашите деца. Пожелавам ви здраве и вдъхновение за нови творчески и лични постижения! На нашите скъпи ученици, пожелавам да обичат своя род и език, да учат с желание, защото знанието е свобода да отстоявате идеите си. Желая на всички ученици и абитуриенти здраве, много енергия и сили, защото вие имате отговорната мисия да съхранявате, развивате и утвърждавате българските духовни ценности", се казва още в поздрава на кмета.

Агенция "Фокус"
Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Трябва да уважаваме българското слово и култура, да изискваме уважение към българската история и да отстояваме нейния автентичен прочит

Трябва да познаваме и уважаваме българското слово и национална култура, да изискваме уважение към българската история и със самочувствие да отстояваме нейния автентичен прочит. Това казва кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров в поздравителен адрес по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от пресцентъра на Общината. „Уважаеми дейци на образованието, науката и културата, Уважаеми жители и гости на Стара Загора, За мен е чест да Ви поздравя по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден ние се прекланяме пред делото на светите братя Кирил и Методий, съхранило ни като нация в трудни времена. Отдаваме почит пред духовния подвиг на техните ученици – великите първоучители, съхранили корените на българската идентичност“, посочва кметът. „Днешният празник се свързва с творчеството, образованието, науката и духовността. На този ден благодарност заслужават хората, които съхраняват родния ни език и възпитават поколенията. Трябва да познаваме и уважаваме българското слово и българската национална култура, да изискваме уважение към българската история и със самочувствие да отстояваме нейния автентичен прочит!“, се казва още в поздравителния адрес на кмета Живко Тодоров.

Агенция "Фокус"
Пловдив отбелязва 24 май виртуално тази година заради въведените мерки срещу коронавируса

Пловдив отбелязва 24 май виртуално тази година заради въведените мерки срещу коронавируса, съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от общината. В 10 часа във Фейсбук на страницата на общината ще бъде излъчен но теържественото отбелязване на празника, както и на страницата на СОУ „Христо Г.Данов“. Виртуалният празник започва с обръщения на живо от Иванка Киркова, директор на Регионалното управление по образованието, кмета Здравко Димитров и Таня Михайлова, заместник-министър на образованието. Те ще поздравят всички учители и ученици от Пловдив и областта. В 10.30 в църквата „Свети свети Кирил и Методий“ пловдивският митрополит Николай ще отслужи тържествен молебен, който също ще се предава директно в социалната мрежа. С клипове и приветствия ще се представят 68 училища и 18 детски градини от Пловдив и областта. В тях те ще показват своите постижения през годината. Специални директни включвания ще има от деца, които живеят и учат в Лондон и САЩ. Предвидени са и музикални поздрави от танцови и музикални ученически състави.

Агенция "Фокус"
Кметът на София Йорданка Фандъкова: Когато се отделихме от театрите, кината, концертни зали, библиотеките и университетите, видяхме, че духовността е сила, която се преживява заедно

Когато се отделихме от театрите, кината, концертни зали, библиотеките и университетите, видяхме, че духовността е сила, която се преживява заедно. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. „От век и половина това е първият ден на Св. св. Кирил и Методий , който София няма да посрещне с тържествено шествие на деца и учители. „Царя“ днес няма да е огласен от училищните оркестри. А тук, на паметника на Светите братя, няма да чуем „Върви, народе възродени“ от хора на музикалното училище. Последните месеци на физическа дистанция ни показаха по нов начин, че близостта и нашата заедност са в езика. И в думите са силата, грижата, свободата и съзиданието“, посочи кметът. „И този януари по традиция получих хиляди съобщения от ученици, които искаха по-дълга ваканция – с обяснения, хитрини и забавни закани. В последния месец обаче се случи неочакваното. Стотици молби - „Искаме пак на училище. Вече не е смешно“, ми написа Никол. И училището се превърна в желание, защото то е общност от приятелства, състезания, стремежи и мечти. Както пише Пенчо Славейков „трябва да се отдалечи човек от онова, що обича, за да усети силата на своята обич“. И когато се отделихме от сцената на театрите, кината, концертни зали, библиотеките и университетските аудитории, видяхме, че духовността е сила, която се преживява заедно“, казва още Фандъкова. „Нашата книжовност е най-силното оръжие в утвърждаването ни като държава. Тя е знамето на нашата независимост, което никога не пада. „Аз зная буквите и животът със знанието е добър“ – това ни казват „Аз, Буки, Веди, Глаголи, Добро, Есть“. Азбуката ни е разказ за грамотността, за мощта на знанието и силата на един народ, който ще пребъде. Честит празник на словото и съзиданието! Благодаря на Дария и Люси, които участват в поздрава по случай 24 май и на Аделина Ангелова, която засне кадрите на красива София“, допълва тя.

Агенция "Фокус"
С богата културна програма в Бургас ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

„На 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - се прекланяме пред святото дело на братята Кирил и Методий и всички просветители, допринесли за съхранението на българската духовност и култура. По традиция на тази дата Община Бургас организира множество прояви, в които участват представители на всички културни институти. През настоящата година ще отбележим по различен, но достоен начин най-светлия български празник“, съобщиха от пресцентъра на Общината. В 12.00 часа камбанен звън от всички православни храмове в града ще огласи бургаските улици. В същото време на открито пред входовете на отделните културни институти ще бъде пусната на запис емблематичната песен "Върви, народе възродени" по стихове на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков. В отбелязването на празника ще се включат солистите на Държавна опера - Бургас. Те ще пеят от прозорците на Заседателната зала в сградата на Община Бургас. Ще ги чуе на живо всеки, който дойде на площад "Атанас Сиреков". Сопраните Мария Цветкова-Маджарова и Нона Кръстникова, мецосопраното Йоана Кадийска, тенорът Яни Николов, баритоните Валери Турманов и Йордан Христозов, басите Диман Панчев и Костадин Мечков ще започнат своя празничен поздрав в 12.00 часа с "Върви, народе възродени", след което ще прозвучат произведения от Бизе, Лехар, Аугустин Лара, Моцарт, Росини. Музикален поздрав ще отправи и вокален ансамбъл "Фортисимо" с изпълнения от терасата на Културен център "Морско казино" отново в 12.00 часа. От Регионален исторически музей - Бургас са помислили за най-малките посетители - от 11.30 до 13.00 часа в двора на Етнографската експозиция ще бъдат поставени стативи с материали за рисуване, където малките художници ще могат да творят свои картини, свързани със славянската азбука и светите братя Кирил и Методий. Предвидени са и други детски игри за забавление. В празничния ден Регионален исторически музей - Бургас ще работи от 09.00 до 17.00 часа. От 11.30 часа РБ "Пейо Яворов" (ул. "Богориди" № 21) организира инициатива за среща с книга на сляпо под надслов "Не съди книгата по обвивката". Всеки ще може да си "подари" книга за празника, но ще разбере по-късно коя е тя. Пред библиотеката ще бъде представен и литературно-художественият алманах "Море". Традиционната обща изложба на бургаските художници, посветена на празника на славянската писменост и култура, ще бъде открита на 24 май пред залата на ул. "Александровска" №22 от 12:30 часа. Ще бъде връчена наградата за "Млад художник на годината" на името на Руси Стоянов, която се дава за творчески постижения на млади художници. Тази година номинираните са: Георги Георгиев, Елисавета Ангелова и Кристия Тодорова. Всички събития, включени в празничното отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще протекат при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки и физическа дистанция.

Агенция "Фокус"
Валентин Ревански, кмет на Ямбол: През хилядолетната ни история писмеността, знанието и културата винаги са били символ на българската идентичност

През хилядолетната ни история писмеността, знанието и културата винаги са били символ на българската идентичност. Това казва кметът на Община Ямбол Валентин Ревански в поздравителен адрес по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от пресцентъра на Общината. „Уважаеми преподаватели, Уважаеми просветни и културни дейци, Скъпи ученици, Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост! Тази дата е празник на българското слово, което отеква и пренася през вековете великото дело на Светите братя Кирил и Методий. Прекланяме се пред тях и отдаваме почит на всички, които пазят нашето културно-историческо наследство и го предават на бъдните поколения. През хилядолетната ни история писмеността, знанието и културата винаги са били символ на българската идентичност“, посочва кметът. „България е дала писменост на славянските народи, затова не само днес, а всеки ден трябва да бъдем горди с товa! Мисията на Светите братя Кирил и Методий оставя трайна следа в историята на Европа. 24 май е не просто дата, а минало, настояще и бъдеще, събрани в едно. В онези векове, на турско робство, българският език, култура и писменост са били застрашени, но словото оцелява, благодарение на жаждата за живот на нашите предци! Уважаеми учители, Всички Вие заслужавате нашата дълбока почит за огромните усилия и обич, с които раздавате себе си, за да изградите бъдещото поколение на България от достойни и образовани млади хора. Пожелавам Ви неуморно да следвате великата мисия, завещана от предците ни – да образоваме нашите деца, да обичаме и пазим родния език!“, добавя Ревански. „Днес най-голямото предизвикателство пред образователната система е свързано с подобряване условията на труд и възнагражденията на преподавателите. Вашата професия винаги е била важна за всеки един от нас, защото качественото образование е една от основните предпоставки за развитието на всяко едно общество. Скъпи ученици, На този единствен по рода си български празник, Ви пожелавам да успеете да видите през Вашите очи доброто, красивото и възвишеното, да оцените важните уроци, които получавате в училище. Бъдете здрави и упорити, учете с желание, оптимизъм и воля! Уважавайте своите учители и се вслушвайте в думите им! Уважаеми дейци на културата и читалищни деятели, Съхранете енергията и всеотдайността, с която творите! Пазете културните ни ценности, предавайки ги на всяко следващо поколение. Бъдете посланици на българската култура и изкуство, които са сред най-ярките и ценни богатства на нашето духовно и историческо наследство!“, посочва кметът. „Тази година празникът ще бъде различен, но 24 май има специално място в сърцата на всички нас! Нека си пожелаем много скоро отново да бъдем заедно! Честит празник, скъпи българи!“, допълва той.

Агенция "Фокус"
С виртуални събития и поднасяне на цветя и венци на паметника на св. св. Кирил и Методий в Добрич ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и славянската писменост

С виртуални събития и поднасяне на цветя и венци на паметника на св. св. Кирил и Методий в Добрич ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Това съобщи пред журналисти д-р Емилия Баева, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ в общината, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Форматът на празника тази година е в контекста на световната пандемия и е своеобразен апел към всички граждани да бъдат отговорни и дисциплинирани с грижа за здравето и живота за себе си и останалите хора. Празничната програма започна още на 22 май. В 10.00 часа днес ще бъдат положени цветя и венци на паметника на светите братя Кирил и Методий от официални лица, представители на местната власт. Апелът към гражданите е да няма струпване на хора, защото всеки има възможност през целия празничен ден да отдаде своята почит и да положи цвете. Акцент ще бъдат три виртуални събития. В 11.00 часа онлайн ще започне видео поздрав „Добрич и приятели“. Ще участват известни личности, свързани по някакъв начин с добруджанския град. Своя поздрав ще отправят световно известният цигулар Веско Ешкенази, проф. Виктор Чучков, председател на журито на международния музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“, който всяка година се провежда в Добрич, Мария Принц, дъщеря на композитора Константин Илиев, патрон на Седмицата на камерната музика в Добрич, Дейвид Дауър, австралийски пианист, който обича България и който трябваше да изнесе концерт в Добрич заедно с Весела Морова – алт, певицата Хилда Казасян, музикалните групи „БТР“ и „Тангра“, Стефан Вълдобрев, поетесата Камелия Кондова, Бойко Ламбовски, Теодора Димова, народната певица Галина Дурмушлийска и Хайгашод Агасян. Емилия Баева, посочи, че някои от творците сами са потърсили контакт и са изразили желание да се включат във видео поздрава за добричлии, което е комплимент и знак на уважение. Видео поздравът ще започне с изпълнение на стихотворението „Аз съм българче“ на Иван Вазов. Така ще бъде спазена традицията празникът в Добрич да бъде открит с любимия на всички българи стих на патриарха на българската литература. Поетичното приветствие ще поднесат ученици от ОУ „Стефан Караджа“, което тази година отбеляза 90-годишен юбилей. Видео поздравът ще завърши с химна „Върви народе, възродени!“, а добричани ще бъдат призовани също да го запеят от своя дом, на балкона, в двора, за да изпълни песента празничния ден на добруджанци. Подробната програма на празничните събития ще бъде публикувана на интернет страницата и във Фейсбук профила на местната администрация. Жулиета НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
С молебен и празнична програма в Стара Загора ще бъде отбелязан 24 май

С празничен молебен на Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в катедрален храм „Св. Николай“ от 10.30 часа ще започне чecтвaнeтo нa Дeня нa бългapcĸaтa пpocвeтa и ĸyлтypa и нa cлaвянcĸaтa пиcмeнocт в Cтapa Зaгopa. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Тържественият ден ще продължи в зала „П. Р. Славейков“ на Общината, където в 11.00 часа ще започне цepeмoния пo вpъчвaнe нa нaгpaдитe „Cтapa Зaгopa“ и „Mлaдa Зaгopa“ за 2020 година. Hocитeлитe нa пpecтижните отличия щe пoлyчaт специално изработен плакет, грамота и пapичнa пpeмия. След това пред сградата на Община Стара Загора под звуците на националния химн, изпълняван от Общинския духов оркестър ще бъдат издигнати националния флаг и знамената на Стара Загора, и на Европейския съюз. И тази година към небето ще полетят символите на знанието - балони с буквите от българската азбука.

Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Цвета Караянчева: Трябва да вярваме, че не е далеч денят, когато театрите, концертните зали, галериите и книжарниците отново ще бъдат пълни

Трябва да вярваме, че не е далеч денят, когато театрите, концертните зали, галериите и книжарниците отново ще бъдат пълни. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева във видеообръщение по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, публикувано на страницата ѝ в социалната мрежа „Фейсбук“. „Напред, науката е слънце, което в душите грей! Напред, народността не пада там, дето знанието живей! На днешния 24 май тези думи от любимия химн са още по-близки до сърцата ни. Както никога досега, търсим отговори и надежда в нашите учени. Както никога досега, техните анализи и прогнози са във фокуса на вниманието ни. Затова искам да поздравя на днешния празник българските храмове на знанието и техните жреци“, каза тя. „Честит празник на българските творци. Трябва да вярваме, че не е далеч денят, когато театрите, концертните зали, галериите и книжарниците отново ще бъдат пълни, за да лекуваме в тях раните от страха, гнева и изолацията от последните месеци“, посочи Караянчева. „Честит празник, български абитуриенти! Да, Вашата раздяла с училище няма да е такава, каквато сте си представяли, но времето за празнуване ще се върне. Сега е важното да сте внимателни и здрави и да разказвате след години уникалното си преживяване“, добави Караянчева. „Днес искам да поздравя всички български учители и ученици, които продължиха учебния процес дистанционно. Вие доказахте, че България има потенциал да се справи с предизвикателствата дори по-добре от други страни и народи. Честит празник, скъпи сънародници!“, посочи още тя.

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието

България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието. Това написа президентът Румен Радев в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. „На 24 май отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Почитаме празника на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Гордеем се с цивилизационния принос на българската азбука и книжовност към духовността на славянските народи и културното богатство на света. Всяка година в шествието рамо до рамо крачат учители, деца, учени, духовници, творци. Този празник пречиства душите на всички българи, обединени от братството на духа и културата, в което санове и възраст нямат значение“, посочва президентът. „Днес шествие няма да има, но тъкмо в съкровението на сърцето си всеки един ще има възможността да оцени значението на 24 май. Насаме с думите и чувствата си, с мисълта за приятелите и близките, с които го сродяват езика и азбуката, преживените стихове, книги, пиеси и филми, общата историческа и културна памет, които ни правят българи. Дори когато хиляди километри ни делят от Родината“, добавя Радев. „Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието. България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България. Защото духът надмогва всяко изпитание! Честит празник!“, посочва Радев.

Обектите на Регионален исторически музей в Добрич работят с вход свободен днес
Обектите на Регионален исторически музей (РИМ) в Добрич работят с вход свободен днес по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, съобщават от музея. Почитателите на историята имат възможност да прекарат приятни часове сред експозициите на отделните обекти на музея. В административна сграда на РИМ в Архитектурния етнографски комплекс на открито „Старият Добрич“ е представена постоянната експозиция „Археология на Добруджа“, в Дом-паметник „Йордан Йовков“ – експозициите „Йордан Йовков – мъдрият мълчаливец на българската литература” и „Дора Габе – дъщеря на равнината”, в Музей за нова история в Градски парк „Св. Георги“ постоянната експозиция „Природата на Добруджа”. Всички обекти на музея ще приемат посетители в празничния ден с работно време: от 10.00 до 18.00 часа. Входът е свободен за всички посетители. Освен постоянните експозиции, посетителите ще мога да разгледат и временните изложби „Добрич в старите пощенски картички“ и „Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г.“. Посещенията ще се осъществяват при спазване на всички епидемиологични мерки.

Агенция "Фокус"
Митрополит Гавриил ще оглави Архиерейска Златоустова света Литургия и молебен в Ловеч

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил ще оглави Архиерейска Златоустова света Литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в град Ловеч, предаде репортер а Агенция „Фокус“. Поводът е, че Православната църква отбелязва шестата неделя след Пасха, посветена и на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Началото ще бъде в 9.00 часа. Митрополит Гавриил ще отслужи и молебен по повод на 24 май. Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
Пловдивският митрополит Николай ще оглави молебен по повод Деня на българската просвета и култура

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави молебен в храм “Св. св. Кирил и Методий” в град Пловдив по повод Деня на българската просвета и култура, предаде репортер а Агенция „Фокус“. Началото ще бъде от 10.30 часа. Никола ПЕТКОВ
Българският патриарх Неофит ще оглави тържествен молебен в катедралата „Св. Александър Невски“ в София по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост
Днес в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Литургията ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод. Началото ще бъде в 9.30 часа. По повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост ще бъде отслужен и тържествен молебен, който ще оглави Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Начало е от 11.00 часа.
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
Честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

България чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден прославяме делото на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий. През 1851 година по идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира първото тържество, посветено на Св. Св. Кирил и Методий. Инициативата на пловдивските учители е подета и в други градове през 60-те години на ХІХ в. 11 май по стар стил и 24 май по нов стил постепенно се превръща в общобългарски празник на просветата. Сведения за честването на този ден като празник на българската просвета има още през XII век. Двамата братя са канонизирани за светци още с идването на техните ученици в България през 886 г. Създатели на глаголицата те превеждат богослужебните книги, необходими в раннохристиянска България. Във всички епархии на Българската православна църква ще бъдат отслужени празнични молебени.

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще отдадат почит пред паметника на светите братя Кирил и Методий в София

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще отбележат Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. В 10.00 часа двамата ще положат цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Принтирай    Оразмери текст   + -