Емил Димитров кандидат за екоминистър

14 Януари 2020 | 11:25 | 0
Емил Димитров кандидат за екоминистър
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Ясно е вече кой ще заеме мястото на министъра в оставка Нено Димов в МОСВ. Решението беше взето от Коалиционния съвет на управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти". Партньорите се разбраха Емил Димитров да седне на стола на Нено Димов. Предстои рокадата в Министерски съвет да бъде гласувана от Народното събрание.


Агенция "Фокус"
Политологът Стойчо Стойчев: Смятам, че БСП ще гласуват против номинацията на Емил Димитров за екоминистър

Смятам, че БСП ще гласуват против номинацията на Емил Димитров за екоминистър. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът Стойчо Стойчев във връзка с номинацията на Емил Димитров – Ревизоро за министър на околната среда и водите.
По думите му от утрешния парламентарен ден ще проличи реалното мнозинство на управляващите в парламента, а номинацията на Емил Димитров вероятно ще бъде гласуван и той ще стане новият екоминистър.

„Разбира се трябва да се съберат достатъчен брой депутати, защото предполагам, че най-малкото ДПС няма да тръгнат да гарантират утре кворума в парламента и да наливат депутати за тази смяна. Очаквам от БСП да гласуват „за“ оставката на Нено Димов, а от друга „против“ номинацията на Ревизоро. Ние знаем кои ще бъдат „за“ : хората от ВМРО, ГЕРБ, НФСБ, „Воля“. Въпросът е дали ще стигнат аритметически да се гарантира приемането на подобен вид решение“, допълни още политологът.
Целия текст на интервюто четете утре в „Мнение“
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Политологът Димитър Ганев: Гласуването на номинацията на Емил Димитров за екоминистър ще очертае новото мнозинство в парламента

Това, което ще е интересно, е колко народни представители ще подкрепят кандидатурата на Емил Димитров - Ревизоро за министър на околната среда и водите. Това ще очертае новото мнозинство в парламента. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът Димитър Ганев.

По думите на Ганев назначението на Димитров на поста е от политически характер.

Политологът посочи още, че водната криза в Перник и ареста на екоминистъра няма да успеят да дестабилизират управлението, освен в случай, че проблемите с безводието се разширят географски.

"Не мисля, че тази криза в Перник и съответно трусът, който е наличен след оставката на Нено Димов, ще доведе до трайна дестабилизация на управлението и съответно до предсрочни парламентарни избори", допълни той.

Според Ганев оставката на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, както и неговият арест, са изиграли ролята на социален отдушник на общественото недоволство.

"Защото ако беше арестуван просто един шеф на ВиК или някакъв друг чиновник, това можеше да не породи такъв ефект. В този смисъл смятам, че този тип задържане имаше и политически цели", добави той.


Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Политологът Даниел Смилов: Съществува възможност за разрив в патриотичната коалиция

Има възможност за разрив в патриотичната коалиция, защото сега едва ли не ще излезе, че новият министър е от квотата на НФСБ. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът Даниел Смилов.

Според политолога има опасност номинацията на Емил Димитров – Ревизоро да се пришие на НФСБ, а това не би довело до бъдещи позитиви за партията на Валери Симеонов.

„НФСБ е в тежка ситуация, защото те приличат на губещата страна от малката коалиция. ВМРО някак си по-успешно превръщат политическия си капитал в места и политически дивиденти, докато НФСБ на последните избори не се представя добре. Предполагам, че НФСБ ще бъдат много внимателни с оглед на това какви ще бъдат последиците от избори за техния електорален резултат на бъдещи избори“, допълни още Смилов.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Политологът Стойчо Стойчев: На номинацията на Емил Димитров за екоминистър може да се гледа по-скоро с шеговит тон

Всеки външен на министерството и системата не би могъл да реагира адекватно. Сега специално за г-н Димитров: той е бил много неща в тази държава, само министър на околната среда не е бил. Това по-скоро с насмешка и някакъв вид шеговит тон бихме могли да го приемем, отколкото да гледаме стриктно сериозно върху това. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът Стойчо Стойчев във връзка с номинацията на Емил Димитров – Ревизоро за министър на околната среда и водите.

По думите му за патриотите е било трудно да намерят кандидат за поста на министър на околната среда предвид малкото оставащо време до края на мандата и тежката управленска криза.
„Те са били изправени пред невъзможността да се намери човек, който да се съгласи. В момента не всеки би искал да стане министър. Възможно е те да са говорили с няколко души, които просто да са отказали. И като цяло хора, които са в администрацията или в това министерство просто да не искат да се ангажират към този момент и този човек просто да се жертва в името на каузата на управлението“, добави Стойчев.

Целия текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“

Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Валентин Николов, ГЕРБ: Кандидатурата на Емил Димитров е решение на коалиционния партньор, така че я приемам положително

Кандидатурата на Емил Димитров е решение на коалиционния партньор, така че я приемам положително. Това каза депутатът от ГЕРБ Валентин Николов пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Г-н Димитров е умен човек, надявам се да се справи", допълни още Николов.

На въпрос как гледа ГЕРБ на това, че патриотите не приемат Нено Димов да е изкупителна жертва и дали това ще се отрази ли на коалиционната стабилност, Николов заяви, че не вярва това да се отрази. "От друга страна ние винаги сме искали правозащитните органи да покажат твърдост и те я показаха. Сега сме недоволни", допълни още Николов.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Министър Емил Караниколов: При всички положения Емил Димитров е фитура, която ще справи с поста министър на околната среда

При всички положения Емил Димитров е фигура, която ще справи с поста министър на околната среда. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите му постът е тежък и е необходим такъв човек. "Аз имам прекрасни отношения с Нено Димов и работехме много добре. Друго не мога да коментирам", допълни още Караниколов. По думите му това, което се е случило в Перник по отношение на казуса с водите, трябва да се погледне, че оттук нататък ще излязат само добри решения. "Не може толкова време да не се търси решение в този сектор специално за водите. Сигурен съм, че сега ще бъде намерено решение, което ще даде този сектор да тръгне напред. Към момента 30 години сме се въртели в омагьосан кръг", допълни още Караниколов.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Емил Димитров: Трябва да се търси баланс между парното, водата и работата

Трябва да се търси баланс между парното, водата и работата. Това каза номинираният за министър на околната среда и водите Емил Димитров пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Какво да мисля. Отивам, трябва да се запозная със ситуацията. Трябва да видя източен ли е язовирът, тече ли 60% в града, не тече ли. Това от вчера ли, или от 100 години. Защо всичко през цялото време е текло, а сега водата липсва? Ако не даваме вода на бизнеса, означава ли, че българският бизнес трябва да си отиде в чужбина? Ако даваме вода - отиваш в затвора, ако не даваме - хората остават без работа. Единия ден казват: „Искаме вода“, на другия: „Искаме парно“, на третия: „Искаме работа“. Трябва да се уредят тези неща. Значи, ако утре дадеш вода на завода, значи си затворник“, допълни още Димитров.

Според него гражданите винаги трябва да са с предимство. По думите му трябва да се вземат спешни мерки заводите да си намерят водоизточници. „Не може всеки да разписва и после да се окаже, че си виновен“, посочи още Димитров. Той поясни, че две министерства не смеят да подписват нищо.

„Аз не съм избран за министър, аз съм само предложен. Не съм ходил нито един път там, въпреки че съм роден в Перник“, допълни още Емил Димитров и посочи, че трябва да се запознае с детайлите.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Емил Димитров: Не искам да има напрежение, а мандатът да се изкара докрай - очевдино ще се плати скъпа цена и всички са решили, че аз трябва да я платя

Не искам да има напрежение, а мандатът да се изкара докрай - очевидно ще се плати скъпа цена и всички са решили, че аз трябва да я платя. Това каза номинираният за министър на околната среда и водите Емил Димитров пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че още не е избран за министър. Димитров коментира още, че не изгаря от желание да заеме поста, но ако някаква работа трябва да се свърши, ще я свърши. На въпрос дали е жертва, той отговори: „Не съм жертва“.

„Ако искаме да има напрежение между малкия и големия коалиционен партньор, можем да го създаваме. Аз лично не съм за създаване на напрежение“, допълни още Димитров.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Политологът Даниел Смилов: Емил Димитров няма нужните качества за поста на екоминистър

За мен г-н Емил Димитров няма нужните качества за справяне с тежката ситуация в момента. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът Даниел Смилов по повод номинацията на ВМРО за министър на околната среда и водите.

По думите на политолога за справяне с тежката ситуация във водния сектор е необходим експерт, а Емил Димитров – Ревизоро няма нужните компетенции.
„ГЕРБ и управляващото мнозинство имат нужда от експерт по зелени и екологични теми, теми, които са свързани с опазване на околната среда. Очевидно г-н Димитров не е такъв експерт. Няма репутация на такъв, няма нужните квалификации. От друга страна ГЕРБ имат нужда от човек, който е много авторитен и който може да вдъхне в хората вяра, че с бързи действия ще успее да се справи със ситуацията. Не мисля, че г-н Димитров отговаря на този профил и оттук идва и моят скептицизъм с неговата номинация“, обясни той.

Даниел Смилов смята още, че номинацията на Димитров идва от желанието на патриотите да се дистанцират от горещия картоф, какъвто е кризата с водата в Перник.

„От реакцията и на патриотите, или поне част от тяхната парламентарна група, която реакция засега е амбивалентна меко казано, също си личи, че те по-скоро искат да се дистанцират от този горещ картоф, отколкото да бъдат тясно асоциирани с решаването на ситуацията в Перник, а и не само. Подборът на човек, който е от гражданската квота, който не е водеща фигура в нито една от партиите в малката коалиция, подсказва, че по-скоро желанието и на малкия коалиционен партньор е да се дистанцира, а не да се ангажира с тази задача“, добави още политологът.

Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Основната задача на Емил Димитров ще бъде да се наеме с проверки на цялата ВиК система

Основната задача на Емил Димитров ще бъде да се наеме с проверки на цялата ВиК система. Това каза вицепремиерът и министър на отбрната Красимир Каракчанов в изявление след провелия се днес коалиционен съвет между ГЕРБ и "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Ние изразихме нашата позиция, че не приемаме Нено Димов да бъде изкупителна жертва за всики грешки години назад, защото Нено Димов като министър на екологията утвърждава графиците, които му подават ВиК-атата", каза Каракачанов.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов: Коалиционният съвет беше неприятен

Коалиционният съвет беше неприятен. Това заяви пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На Коалиционния съвет Емил Димитров беше предложен за нов министър на околната среда и водите. Предстои номинацията му за министър да бъде гласувана в парламента.

Агенция "Фокус"
Емил Димитров е предложен за нов министър на околната среда и водите

Емил Димитров е предложен за нов екоминистър, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това реши Коалиционният съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Името обяви лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Предстои рокадата в Министерски съвет да бъде гласувана от Народното събрание.
Причина за поредните рокади в кабинета беше оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който в момента е в следствения арест с повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост на язовир „Студена“. Според прокуратурата Димов е разрешавал водоподаването за промишлени нужди на предприятията „Стомана индъстри“ и Топлофикация - Перник, въпреки че е бил наясно, че водата в язовира намалява.
Нено Димов е деветият министър, който си отива от поста в мандата на третото правителство на премиера Бойко Борисов.
Кой е Емил Димитров?
Емил Димитров Симеонов е роден на 20 февруари 1962 г. в Перник. По професия е икономист, преподавател и юрист. Досега Емил Димитров бе народен представител в 44-тото Народно събрание от „Обединени патриоти“ от 30-ти Многомандатен избирателен район – Шумен. Димитров бе народен представител и в 43-тото Народно събрание. От 13 август 2001 г. Емил Димитров Симеонов бе назначен за директор на Агенция "Митници". Професионалната му дейност започва през 1980 година в ДКТ-ЦТПР - дирекция "Мероприятия в чужбина. От 1993 до 1999 година работи в Министерство на финансите. През годините Емил Димитров заема и поста главен секретар на Областна администрация – Плевен.
Теодора ПАВЛОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -