Президентът Джо Байдън планира да изнесе реч в най-гледаното време в четвъртък във Филаделфия, атакувайки републиканците за това, което той смята за техните заплахи за правата и свободите на САЩ, опитвайки се да подобри перспективите на собствената си партия на предстоящите междинни избори, съобщава Bloomberg.

Байдън ще говори за продължаващата "битка за душата на нацията“, според служител на Белия дом, съживявайки тема от успешната си кампания през 2020 г. срещу президента Доналд Тръмп. Той ще произнесе своите забележки от Националния исторически парк на независимостта на Филаделфия, известен фон, където се намира Камбаната на свободата и е мястото на подписването на Конституцията на САЩ.

Президентът ще предупреди, че основните ценности на страната, включително самата демокрация, са застрашени, разкрива представител на Белия дом, който очертава основните моменти на речта при условие за анонимност. Държавният глава ще подчертае, че неговата партия се бори за запазване на американските права, свободи и демокрация, каза служителят.

Байдън наскоро ескалира критиките си към "екстремните MAGA републиканци“, използвайки акроним на крилатата фраза на Тръмп "Направете Америка отново велика“. Той посочи усилията на републиканците да забранят или силно ограничат достъпа до аборти, след като Върховният съд отмени това право, както и закони, приети в ръководени от Републиканската партия щати след изборите през 2020 г., които ограничават начините на гласуванре на основание на твърденията на Тръмп че победата на Байдън е била измама.

Речта на президента идва в момент, в който той активизира кампанията си за междинните избори през ноември след поредица от летни политически ходове – включително пробив по два важни законопроекта в Конгреса и ход за анулиране на някои студентски дългове. Рейтингът на одобрение на Байдън се възстанови – скочи до 44% през август от най-ниските 38% предишния месец, установи проучване на Gallup. Той продължава да се сблъсква с насрещни ветрове от растящата инфлация и заплахата от рецесия, докато Федералният резерв се опитва да потуши растежа на цените.

Байдън изостри атаките срещу републиканците в опит да преобърне междинните избори, които исторически са наказателни за президентите с първи мандат.

"Тръмп и крайните MAGA републиканци направиха своя избор: да се върнат назад, пълни с гняв, насилие, омраза и разделение“, заяви Байдън миналата седмица на митинг в Мериленд, който послужи като де факто старт на неговата междинна кампания. "Тази есен ще има избор между тези две визии. И ние трябва да представим нашата гледна точка пред американския народ и да бъдем кристално ясни за това“.

Речта идва и в момент, когато Тръмп продължава да сее широко разпространени конспирации и съмнения в изборния процес, отбелязва Bloomberg. В понеделник той призова поражението му на изборите през 2020 г. да бъде отменено. Резиденцията на Тръмп във Флорида, Мар-а-Лаго, беше претърсена от федерални служители в търсене на документи, неправомерно изнесени от Белия дом.

Пътуването на Байдън е едно от трите до Пенсилвания, които той ще направи в рамките на една седмица – той се насочва към Уилкс-Баре във вторник и Питсбърг следващия понеделник, Деня на труда. Пенсилвания е ключов променлив щат (swing state) и там ще има открита надпревара за мястото в Сената, което ще има огромно значение за определянето на контрола върху камарата.

Превод и редакция: Иван Христов