Второкласниците Павел Пламенов и Дария Детелинова от СУ "Св. св. Кирил и Методий“ във Видин изненадаха д-р Цветан Ценков по време на сутрешната оперативка с наричания за хубавия български празник, съобщиха от общината. С тях бяха учителката Яна Александрова, в ролята на Баба Марта и класната им ръководителка Ирена Николова.



От своя страна кметът също даде мартеници и подаръци на децата, като им пожела да са здрави и да бъдат успешни ученици.



Специално изработени мартеници д-р Ценков получи и от читалищата в селата Дружба, Буковец и Синаговци. Те ще красят неговия кабинет през празничния месец.



Представителки на читалищата от трите населени места, облечени като Баба Марта, подариха красиви украшения в бяло и червено на всички служители в общинската администрация, в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев“, в Общинския културен институт "Дунав“ и в Радио Видин, което днес празнува и рождения си ден.



По случай Първи март, който се отбелязва и като Ден на самодееца и любителското художествено творчество, д-р Цветан Ценков изпрати поздравителен адрес до всички читалища в Общината. В него се отбелязва, че ролята на самодейците в съвременното общество остава незаменима. "Приветствам усилията Ви да съхранявате с много любов и всеотдайност фолклорното ни наследство и да ни радвате със своето талантливо присъствие. Вие внасяте настроение и цвят на всеки празник, който се организира в Община Видин, за което Ви благодаря. Бъдете и занапред пазители на народните ни традиции и пример за това как трябва да почитаме българското. Пожелавам Ви здраве, ентусиазъм, творческо вдъхновение и успешни изяви!“ – пише в адреса.