Най-малко 300 000 украински бежанци са влезли на територията на Европейския съюз досега, а блокът трябва да се подготви за още по-голям брой бягащи от конфликта, каза днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от Ройтерс.

"Горда съм от това как европейските граждани по границите демонстрират конкретна солидарност с украинците, бягащи от ужасната, агресивна война", каза еврокомисарят пред журналисти при пристигането си за специална среща на вътрешните министри на ЕС в Брюксел за обсъждане на последиците от конфликта в Украйна.

Тя каза, че ще обяви платформа за солидарност на срещата в подкрепа на бягащите от страната си украинци и на най-засегнатите от бежанската вълна в момента държави членки на ЕС.

Държавите от ЕС ще обсъдят "през следващите няколко дни и часове" дали има нужда да приложат програма за разселване на украинците, бягащи от конфликта в страната си, каза днес френският вътрешен министър Жералд Дарманен.

Министърът каза пред журналисти, че първите решения за това как да се отговори на проблема с бежанците ще бъдат взети на извънредна среща с неговите европейски колеги още днес или на друга среща на вътрешните министри на блока, насрочена за четвъртък.

Близо 368 000 души са избягали в чужбина от конфликта в Украйна, съобщи по-рано днес агенцията на ООН за бежанците, позовавайки се на официални данни.

Украинските бежанци ще могат да пътуват безплатно с германски влакове през границата с Полша, съобщиха днес германските държавни железници "Дойче Бан".

Пътниците, които желаят да се възползват от тази възможност трябва да представят украински паспорт или лична карта, допълват от железниците.

Редакция и превод: БТА