Ако се погледнат резултатите от европейските избори на картата, веднага може да се видит, че политически Германия е разделена на две части - и то почти точно по границата на бившата ГДР и ФРГ, отбелязва вестник BILD.

В "старите“ федерални провинции Съюзът (ХДС/ХСС) печели почти навсякъде, само в някои големи градове - като Хамбург, Кил, Мюнстер, Хайделберг или Фрайбург - мнозинството от гласоподавателите са гласували за "Зелени“. Бремен, Бремерхафен и Херне остават последните крепости на ГСДП – където партията на канцлера Олаф Шолц все още заема водеща позиция.

В "новите“ федерални провинции почти цялата карта е боядисана в синьо – партийният цвят на "Алтернатива за Германия“. Изключение правят Берлин и Потсдам, където мнозинството жители гласуваха за "Зелени“. И в окръг Айхсфелд в Тюрингия ХДС печели най-много - в противен случай границата според резултатите от гласуването щеше да съответства точно на бившата граница между Германия и ГДР.

Политически анализатори твърдят, че след резултатите от изборите за Европейски парламент "Алтернатива за Германия“ окончателно се е утвърдила като втората по сила партия в страната.

"Въпреки че изостава от ХДС/ХСС с 14 процентни пункта, тя е с два процента пред партията на канцлера ГСДП и четири пред "Зелени“. В източната част на страната "Алтернатива на Германия“ е най-силната партия. Защитната стена, предназначена да маргинализира "Алтернатива за Германия“, се провали“, казва Херман Бинкерт, ръководител на института за изследване на общественото мнение INSA.

Според Федералната избирателна комисия избирателната активност на последните избори е била 64,8% и е достигнала нов връх след обединението на Германия.