Управляващата коалиция в Германия претърпя съкрушителен удар на изборите за Европейски парламент в неделя, като социалдемократите на канцлера Олаф Шолц записаха най-лошия си резултат на национално гласуване от повече от век, пише европейската редакция на Politico.

Големите загуби на ляво ориентираната коалиция - подкрепата за Зелените спадна почти наполовина - вероятно ще подновят въпросите за стабилността на правителството.

Въпреки че редовните избори не се очакват преди есента на 2025 г., постоянните вътрешни борби в алианса за всичко - от войната в Украйна до бюджета, подхраниха спекулациите, че правителството може да се разпадне много преди това.

Дясноцентристките християндемократи бяха категоричните победители в неделя, спечелвайки 30,2 процента от гласовете според прогноза на германската обществена телевизия.

Крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ) също се представи силно, завършвайки на второ място с 16 процента, печалба от 5 процентни пункта в сравнение с изборите за ЕС през 2019 г.

Междувременно социалдемократите на Шолц събраха по-малко от 14 процента, което е изключителен спад за партия, която отдавна е стълб на политическия пейзаж на Германия. През 2019 г. партията спечели едва 15,8 процента, което тогава също се смяташе за катастрофален резултат.

"Последната загуба е особено унижение за Шолц, който въпреки мрачните си рейтинги на одобрение настоя, че той трябва да бъде лицето на кампанията заедно с водещия кандидат на партията за надпреварата за Европа Катарина Барли“, пише Politico.