Европейската народна партия (ЕНП), която спечели изборите за Европейски парламент, ще изгради силен "център“ в него, който ще има ясна проевропейска и проукраинска позиция. Това увери на брифинг в Брюксел след обявяването на предварителните резултати Урсула фон дер Лайен, водещият кандидат за поста председател на Европейската комисия от редиците на ЕНП, предават световните медии.

"Благодаря на избирателите за доверието... Спечелихме европейските избори. В този момент ние сме най-силната партия и основата за стабилност. Благодарна съм на избирателите, които припознаха нашето лидерство през изминалите пет години“, заяви германският политик.

Тя припомни, че през изминалите седмици е водила активна предизборна кампания: посетила е 17 европейски държави и повече от 30 града, за да научи какво тревожи и притеснява хората. Навсякъде, според Фон дер Лайен, тя е чувала, че гражданите наистина ценят високо ЕС и се отнасят се към него с доверие. Водещият кандидат от ЕНП благодари на партиите членки на политическото семейство в страните от ЕС за "страхотната работа, която позволи да се постигне такъв резултат“.

"Тези избори ни изпратиха две послания. Първо, има мнозинство в "центъра“ за силна Европа, а това е критично за стабилността. Този "център" се запазва. Но също така е вярно, че крайната левица и десница получиха подкрепа. Ето защо тези резултати означават огромна отговорност за партиите в "центъра“. Може да не сме съгласни по различни точки, но всички имаме интерес от стабилност, всички искаме да видим силна и ефективна Европа“, подчерта европейският лидер.

Фон дер Лайен отбеляза, че в цялата кампания е работила усилено за формирането на политическо мнозинство от проевропейски сили. Ето защо ЕНП веднага ще започне работа с големи политически семейства с близки платформи, включително Европейските социалисти и демократи (S&D) и Renew Europe. С тези сили политическата група на ЕНП работи добре през последните пет години и разчита на продължаване на градивните и вече утвърдени добри отношения.

"Винаги съм казвала, че искам да изградя широко мнозинство за силна Европа. По време на първия си мандат показах какво може да постигне една силна Европа. Моята цел е да продължа да вървя по този път с онези сили, които са проевропейски, проукраински, застъпват се за върховенството на закона. От утре тази работа ще започне отново“, подчерта Урсула фон дер Лайен.

По думите й тези избори не се случват във вакуум: "Светът около нас бушува. Различни външни и вътрешни сили се опитват да дестабилизират нашите общества, опитват се да отслабят Европа. Никога няма да позволим това да се случи“.

Отговаряйки на журналистически въпроси, настоящият председател на Европейската комисия изрази увереност, че ще може да получи подкрепа за продължаване на работата си на тази позиция както от Европейския съвет, така и от Европейския парламент. Въпреки че – по думите й, постигането на този резултат ще изисква много усилия.

На 6-9 юни страните  от ЕС  проведоха избори за Европейски парламент, чийто нов състав ще определи политическото развитие на континента през следващите пет години. ЕНП е формален победител в изборите. Нейната фракция в Европейския парламент ще стане още по-голяма от тази в предишния състав на органа. Но мандатът на Урсула фон дер Лайне начело на ЕК остава под въпрос.

За целта тя трябва да събере мнозинство от 361 гласа в своя подкрепа в новия Европейски парламент. Преди изборите се споменаваха различни варианти за такава коалиция, но изглежда Фон дер Лайен е направила своя избор: тя обеща да "спре крайната левица и крайната десница“ и обяви преговори със социалдемократите и либералите от групата Renew Europe.

През 2019 година именно тази коалиция й осигури място начело на ЕК. Сега ЕНП, социалдемократите и Renew заедно събират 404 места в новото свикване. Но това може да не е достатъчно – очаква се 10% от коалицията да не подкрепят нейната кандидатура. Фон дер Лайен ще посвети следващите дни на убеждаване на скептичните по отношение на втория й мандат в редиците на съюзниците и ще се опита да привлече "резервни“ гласове в коалицията.