Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Франция Тиери Буркхард е изпратил писма до десетки западни държави, включително САЩ, Великобритания, Полша, Нидерландия, балтийските страни, Дания и Швеция, с покана да участват в тренировъчна мисия в Украйна като част от многонационална "коалиция на желаещите“. Германия обаче не беше включена в списъка на поканените, отбелязват в редакцията на националния ежедневник Die Welt.

Според дипломатически източници на изданието това може да се дължи на факта, че управляващата т.нар. светофарна коалиция в Германия многократно е давала да се разбере през последните седмици в хода н авътрешни дискусии в Брюксел, че Бундесверът няма да бъде изпращан в Украйна под никаква форма. В същото време САЩ, които също са обявили нежеланието си да участват в тренировъчната мисия, все пак са получили покана.

Източници също разкриват, че френският президент Емаюел Макрон се опитва да осъществи мисията под егидата на вече съществуващата на ЕС за обучение в Украйна (EUMAM). Това ще изисква промяна на мандата на мисията, но е напълно възможно, отбелязва вестникът: през лятото параметрите на мисията трябва да бъдат преразгледани, а през ноември тя ще трябва да бъде удължена.

Европейски дипломати казват, че досега инициативата на Париж среща съпротива от повечето страни. По-специално, правителствата на Германия, Италия и Испания се опасяват, че обучението на място може да създаде значителен риск от ескалация и да въвлече Запада "още по-дълбоко“ в конфликта в Украйна. А Унгария в края на май на среща на министрите на отбраната на ЕС заяви, че Киев няма реални шансове за победа.