Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е постигнал споразумение с френския си колега Еманюел Макрон за използването на приходите от замразени руски активи за прехвърлянето им на Киев, съобщава Reuters.

"Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в неделя (9 юни), че е постигнал споразумение с френския президент Еманюел Макрон да използва печалбите от замразени руски активи, за да помогне на Украйна".

След началото на руската военна операция в Украйна  ЕС и страните от Г-7 замразиха почти половината от валутните резерви на Руската федерация, възлизащи на приблизително 300 милиарда евро. Повече от 200 милиарда евро са в ЕС, основно в сметките на белгийската Euroclear - една от най-големите системи за сетълмент и клиринг в света.

По-рано американските власти и западните медии съобщиха, че в момента се обсъжда използването на доходи от замразени активи на Руската федерация за изплащане на заем, който САЩ биха могли да дадат на Украйна. Според Financial Times Съединените щати настояват страните от Г-7 да прехвърлят заем на Украйна, който предлага да изплати, като използва бъдещи приходи от руски активи, замразени на Запад, предимно разположени в Европа. Преди това страните от ЕС планираха да използват средствата, получени от инвестиране на руски активи, за попълване на специален фонд за закупуване на оръжия за Киев.