Чешката полиция засили мерките за сигурност на обществени места, търговски центрове, градски транспорт и жп гари поради информация за възможна терористична атака. Това съобщи чешкото издание iDNES.

Според изданието заплахата е свързана с атака срещу инфраструктурни обекти, а всички полицейски служители са на засилено дежурство за 24 часа до второ нареждане. 

Полицаите трябва да следят за "подозрителни лица", особено около автогарите, жп гарите и спирките на градския транспорт.

Министърът на вътрешните работи Вит Ракушан е потвърдил информацията пред изданието, като добави, че към момента силите за сигурност нямат пряка информация за конкретна заплаха.

"Мога да потвърдя, че в момента полицията предприема превантивни мерки. Въпреки това няма повишен риск за хората в Чешката република и полицията няма информация за непосредствена заплаха. Полицията ще предостави допълнителна информация възможно най-скоро", е коментирал Ракушан пред изданието късно в събота, 8 юни. 

По-късно той е добавил в социалната мрежа X, че в момента полицията разследва случай, свързан с нападения в чужбина, в които е задържан заподозрян.

В понеделник ще има и заседание на Държавния съвет за сигурност, след което министърът на вътрешните работи е обещал да оповести допълнителна информация.