Датският министър-председател Мете Фредериксен направи първи коментар след нападението от 7 юни. Тя заяви, че се чувства "тъжна и засегната", но "е добре", след като бе нападната на улицата в Копенхаген в петък вечерта. Тя помоли за малко "спокойствие" със семейството ѝ, пише ВВС.

Кабинетът на датския министър-председател съобщи, че Мете Фредериксен е била откарана в болница за преглед след инцидента и официалната ѝ програма за събота (8 юни) е отменена. В публикация в Instagram Мете Фредериксен благодари на хората за "много, много, много, много съобщения в подкрепа и окуражаване", които е получила и които тя нарича "невероятно трогателни".

"Натъжена и засегната съм от инцидента, но иначе съм добре", написа тя. Тя допълва, че сега се нуждае от "мир и спокойствие" и от това да бъде със семейството си.

Арестуваният 39-годишен поляк се яви в събота в съда във Фредериксберг за предварително изслушване. Той е обвинен в насилие срещу държавен служител и отрича вината си, съобщават местните медии. Заподозреният е задържан под стража до 20 юни, съобщиха от полицията в Копенхаген.