В Унгария управляващата партия на премиера Виктор Орбан загуби позиции на изборите за Европейски парламент. В страната може да се появи нов политик, който възнамерява да оспори дългосрочното господство на настоящия лидер на правителството, пише Bloomberg.

Партията на Орбан "Фидес“ спечели 44% от гласовете, според частичните резултати след преброяването на почти половината от гласовете. Второто място е за партията TISZA на Петер Маджар с 31%.

Ръководителят на унгарското правителство се опитва да ограничи последиците от най-лошия политически скандал на неговата партия, който доведе до оставката на президента на страната и водещия кандидат на Фидес за ЕП по-рано тази година, както и недоволството от икономиката.

Но най-големият победител от изборите беше Маджар, адвокат, бивш дипломат и ръководител на държавна компания, който сега представлява най-голямата заплаха за 14-годишното управление на Орбан. Резултатът от вота му позволява да претендира за "мантията" на Орбан на парламентарните избори през 2026 г.

Маджар регистрира партията си TISZA за участие в изборите в последния момент. По време на бурна кампания в Унгария той организира най-големите антиправителствени протести, откакто Орбан се върна на власт през 2010 г. Той засенчи слабата и фрагментирана опозиция, като се съсредоточи върху корупцията и използва скандалите на управляващата партия.

Орбан мобилизира избирателите си, като представи изборите за Европейски парламент като избор между война и мир в сянката на руската инвазия в Украйна. Лидерът на националистите се представяше като възпрепятстващ изпадането на Унгария в конфликт.