Центристката партия на полския премиер Доналд Туск постигна първата си изборна победа над дясната "Право и справедливост“ от десетилетие, като взе най-много гласове на изборите за Европейски парламент, показват официалните резултати, публикувани в понеделник, предава европейската редакция на Politico.

Мнозина гледаха на завръщането на Туск на власт миналата година като на рядък случай на лява партия, надделяваща над дясна. Въпреки това, докато победата в неделя затвърди позицията му, резултатите също така показаха, че преднината му е малка и че подкрепата за крайната десница нараства.

Неговата Гражданска коалиция взе 37,1% от гласовете. "Право и справедливост", която държеше властта от 2015 г. до миналата година и се ръководи от Ярослав Качински, следва плътно с 36,2%.

Двама кандидати на "Право и справедливост“ — бившият министър на вътрешните работи Мариуш Камински и бившият му заместник Мачей Вонсик — спечелиха места на последните избори въпреки предишните им присъди за злоупотреба с власт. Те бяха хвърлени в затвора за кратко по-рано тази година, преди да бъдат помилвани от президента Анджей Дуда, който е привърженик на консервативната партия.

Междувременно Конфедерация, крайнодясна партия с вокална антиукраинска позиция, постигна най-добрия си резултат досега, заемайки трето място с 12,1% - в съответствие с нарастването на подкрепата в целия ЕС за националистически, антиевропейски партии.

Един от кандидатите на Конфедерацията, който спечели място, е Гжегож Браун, противоречив политик, който загаси свещи на менора, запалени за еврейския празник Ханука в залите на полския парламент миналия декември.

Туск, който първо беше министър-председател от 2007-2014 г., а след това зае висша ръководна позиция в ЕС, се върна на власт във Варшава през декември, след като коалиция от три партии спечели общо националните избори миналата есен. Въпреки това "Право и справедливост“ спечели повече гласове от всяка друга партия на тези избори. Неделя отбеляза първия път от много години, когато не спечели най-много гласове.

Силното представяне на Туск в неделя дойде за сметка на двата му коалиционни партньори - Левицата и по-консервативния Трети път, които имаха лоши резултати.