Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Украйна в четвъртък за разговори с президента Владимир Зеленски, които имат за цел да облекчат напрежението между Киев и Москва, каза високопоставен турски служител, цитиран от Reuters.

Анкара има добри връзки както с Киев, така и с Москва, но се противопоставя на руската политика в Сирия и Либия, както и на анексирането на Кримския полуостров през 2014 г. Докато създава сътрудничество с Русия в областта на отбраната и енергетиката, Анкара също продаде високотехнологични дронове на Украйна, ход, който ядоса Москва.

"Ердоган ще предаде послания на Зеленски за поддържане на мира в региона и предотвратяване на нарастване на напрежението и горещите конфликти“, каза служителят.

Той каза също, че се правят планове руският президент Владимир Путин да посети Турция след Зимните олимпийски игри, които ще се състоят в Китай между 4 и 20 февруари.

"Очакваме и двата разговора да бъдат ефективни за намаляване на напрежението между Русия и Украйна“, каза служителят, пожелавайки анонимност.

Миналата седмица Ердоган каза, че Русия би било неразумно да атакува Украйна и в такъв случай Турция ще направи необходимото като член на НАТО.

Превод и редакция: Юлиян Марков