В Отава набира скорост протестът "Конвой на свободата“ срещу ограниченията против коронавируса. Протестиращи и симпатизанти днес, 30 януари, започнаха да блокират улиците, съобщава френският телевизионен канал BFM, позовавайки се на очевидци.

Полицията в Отава поиска подкрепление от други градове. Припомняме, че т. нар. "Конвой на свободата“ от тежки камиони започна да се движи към Отава преди няколко дни, като в крайна сметка се простираше на 70 километра. По пътя към него се присъединяват все повече камиони и пешеходци. Хората вървяха няколко дни с табели "По дяволите Трюдо“ и "Без ограничения“. На 29 януари те стигнаха до столицата и жителите на Отава се присъединиха към протестите.

На този фон канадският министър-председател Джъстин Трюдо се обяви за болен и напусна резиденцията си в Отава от съображения за сигурност със семейството си, криейки се, според CBS, на тайно място. Преди това премиерът отказа да облекчи ограниченията, наричайки протестиращите "маргинално малцинство“.

Хиляди хора протестираха вчера на хълма на парламента в Отава, като местната полиция съобщи, че не е имало инциденти. Протестиращите събраха милиони долари в подкрепа на акцията чрез ресурса GoFundMe, който неочаквано замрази средствата, докато "докато организаторите представят план за разпределяне на парите“.

Експертите предполагат, че вълненията могат да обхванат цялата страна, а движението на камиони има всички шансове да бъде масово подкрепено от канадците, много от които са недоволни от политиката на правителството на Трюдо.



Превод и редакция: Иван Христов