Номинираният за министър-председател Димитър Ковачевски внесе състава на новото правителство на Република Северна Македония при председателя на местния парламент Талат Джафери. Очаква се тези дни той да насрочи заседание за гласуване на новия премиер и министри. Приоритет на новия кабинет ще бъде справянето с енергийната криза. Ковачевски на пресконференция в Събранието каза, че вторият приоритет ще бъде поддържането на жизнения стандарт на гражданите и фирмите и постигането на целите по отношение на големите инфраструктурни проекти, предава македонската редакция на Deutsche Welle.

В новото правителство липсват имената на министрите Радмила Шекеринска, Никола Димитров, Венко Филипче, Мила Царовска, Ягода Шахпаска и Ирена Стефоска.

Оливер Спасовски в МВР, Благой Бочварски в Министерството на транспорта и съобщенията и Фатмир Битичи като вицепремиер по икономическите въпроси ще запазят позициите си в новото правителство. Досегашният вицепремиер по борба с корупцията Любчо Николовски остава в правителството като министър на земеделието, а Боян Маричич от Министерството на правосъдието напуска за нови задължения като вицепремиер по европейската интеграция. Новият министър на правосъдието ще бъде професорът в Юридическия факултет "Юстиниан Първи“ Никола Тупанчевски, а Славянка Петровска ще бъде новият министър на отбраната.

Ковачевски казва, че е решил да задържи част от старите министри, защото са показали добро представяне в работата си досега.

"Имаме нови имена, ротации и асоцииране на министерски постове. Тези, които са се ротирали в друго ведомство, са се доказали като ефективни министри досега. За министрите, които запазиха позициите си, анализът показа, че има повишение на представянето в министерствата, в които са управлявали, вижда се, че са повишили стандартите в работата си и са реализирали капиталови и оперативни инвестиции на нивото на плана, който имаха за 2021 г.“, каза Ковачевски.

Бившият депутат от СДСМ Славица Гърковска ще бъде вицепремиер по борбата с корупцията, а Бисера Костадиновска-Стойчевска от Битоля е предложена за нов министър на културата. Настоящият министър на информационното общество и администрацията Джетон Шакири ще бъде първият човек в Министерството на образованието в бъдеще. Правителството ще получи и трима министри от "Алтернатива“: Беким Сали ще оглави здравното министерство, Админ Алити е предложен за нов министър на информационното общество, а Джемаил Купи ще бъде министър без портфейл, отговарящ за диаспората.

Превод и редакция: Иван Христов