Мироопазващият контингент ще остане в Казахстан за ограничен период, след като изпълни функциите си, ще бъде изведен от републиката. Това каза руският президент Владимир Путин на извънредно заседание на Съвета за колективна сигурност на ОДКБ, цитиран от TACC.

В същото време Путин подчерта, че мироопазващата операция на ОДКБ в Казахстан е изключително навременна и легитимна. "Успяхме да осъществим пълното разгръщане на контингента за сравнително кратко време. Ние разглеждаме нашите съвместни действия като изключително навременни и, разбира се, абсолютно законни действия", подчерта руският лидер.

Той подчерта, че подразделенията на ОДКБ се намират в Казахстан въз основа на официално искане на ръководството на републиката и в пълно съответствие с член 4 от основния Договор за колективна сигурност от 1992 г., който предвижда, че в случай на агресия срещу някоя от участващите държави, всички останали страни ще предоставят необходимата подкрепа и помощ, включително военна. "И това, което виждаме, е агресията на международния тероризъм - каза Путин. - Откъде се взеха всички тези банди от въоръжени хора, обучени в чужди центрове и очевидно имащи опит във военни действия в горещи точки на планетата?"

Президентът каза, че на актовете на агресия в Казахстан "трябва да се реагира незабавно“. Ето защо, според него, предложението на президента на Казахстан беше незабавно подкрепено от всички ръководители на страните-членки на ОДКБ и министър-председателя на Армения, председателстващ Съвета за колективна сигурност на ОДКБ. "Изключително важно е, че нашата организация, с участието на своя секретариат, успя бързо и безпроблемно да вземе всички необходими решения в кратки срокове, можем да кажем, че за броени часове, за да предотвратим подкопаването на основите на функционирането на държавната власт в Казахстан, пълната деградация на вътрешната обстановка, както и да поставим преграда пред терористите, мародерите и другите престъпници“, каза Путин.

Превод и редакция: Юлиян Марков