Мисията на ООН в Косово не е получила официално уведомление за обявяването на руски член на персонала й за персона нон грата от Прищина. Това съобщи пред репортери представителят на генералния секретар на организацията Стефан Дюжарик, предава TACC.

"Мисията на ООН в Косово и централата на ООН предприемат подходящи мерки, за да гарантират безопасността на въпросния служител и поддържат контакти със заинтересованите органи по този въпрос“, каза той.

"Запознати сме с обявяването от страна на косовските власти за персона нон грата на офицер от мисията на ООН в Косово (UNMIK, ЮНМИК). Мисията не е получила официално уведомление от косовските власти във връзка с тези изявления. Доктрината за персона грата не се прилага за персонала на ООН и не е обхваната от регламента на ЮНМИК. Всички въпроси относно персонала на ЮНМИК трябва да се отправят към ръководството на мисията, за да може тя да се справи с тях в съответствие със статута, привилегиите и имунитетите на ЮНМИК и нейния персонал“, обясни дипломатът.

В петък външният министър на Косово Доник Гервала, по предложение на премиера на Косово Албина Курти, обяви руски служител на Мисията на ООН в Косово за персона нон грата "заради вредното влияние, което е нарушило националната сигурност“.

Подобна ситуация се разви през септември миналата година в Етиопия. Въпреки че световната организация настояваше, че тази доктрина не се отнася за тях, след известно време служителите на мисията, чието експулсиране поискаха властите, все пак напуснаха страната.

Превод и редакция: Тереза Герова