По данни на Световната здравна организация (СЗО) 558 от 100 000 души умират всяка година в Босна и Херцеговина в резултат на замърсяване на въздуха, а Сараево често оглавява списъка на най-замърсените градове в света, предава македонската телевизия "Сител“.

Проучване, проведено през октомври 2019 г., показва, че в БиХ около 3300 души умират преждевременно всяка година в резултат на излагане на замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Около 16% от това бреме пада върху Сараево и Баня Лука.

Според сараевския портал Kliks, гражданите на БиХ, но и на страните от региона, вдишват повече токсични частици от тези в други страни, поради широкото използване на твърди горива за отопление и готвене. На Балканите все още има редица мини за лигнитни въглища.

В текста се добавя, че в региона се намират седем от десетте най-замърсяващи ТЕЦ в Европа. Затова много експерти, както и чуждестранни организации, постоянно предупреждават, че борбата със замърсяването на въздуха е от решаващо значение и изисква незабавни действия.

Превод и редакция: Тереза Герова