Настоящият президент на Северна Македония, социалдемократът Стево Пендаровски, призна поражението си във втория тур на президентските избори в страната, проведен в сряда, съобщава скопският телевизионен канал А1 On.

"Резултатите са ясни, но съвестта ми е чиста. Въз основа на тях искам да поздравя победителите и да им пожелая успешна работа през следващите пет години“, заяви Пендаровски той, визирайки своя опонент – представителят на опозиционния ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска -Давкова.

Според Държавната избирателна комисия при преброени 74,89% от гласовете Силяновска-Давкова получава 64,70% от гласовете, а Пендаровски - 29,31%.

Според законодателството, прието в Северна Македония, кандидат, за когото са гласували 40% или повече от избирателите, може да бъде избран за президент на страната на втори тур.

Едновременно с втория тур на президентските избори в Северна Македония се проведоха и парламентарни, които спечели коалицията "Твоята Македония“, също оглавявана от ВМРО-ДПМНЕ. Очаква се в четвъртък в страната да започнат преговори за съставяне на ново правителство.