За първи път от 12 години насам в Русия ще бъде сменен министърът на отбраната. С оглед на продължаващите военни действия в Украйна този пост може да се нарече вторият по важност в страната. Сега на това място по предложение на президента на Русия Владимир Путин не е военен специалист, а учен-икономист и първи заместник (все още с префикс действащ) на председателя на руското правителство Андрей Ремович Белоусов, пише "Фонтанка".

Правителството на Михаил Мишустин, което действаше от януари 2020 г., подаде оставка на 7 май 2024 г. - в деня на встъпването в длъжност на руския президент Владимир Путин (съгласно изискванията на Конституцията). На 10 май държавният глава на Русия номинира Мишустин за поста министър-председател. Държавната дума го одобрява в същия ден и Путин назначава Михаил Владимирович на поста. След това ръководителят на кабинета на министрите номинира вицепремиери и министри в Държавната дума. Кандидатурите за ръководители на агенциите за сигурност и Министерството на външните работи се внасят в Съвета на федерацията от президента. На 12 май Путин направи това. Основната промяна - държавният глава предложи за министър на отбраната да бъде назначен Андрей Белоусов, а Сергей Шойгу стана секретар на Съвета за сигурност.

Кой е Андрей Белоусов?

Той е роден на 17 март 1959 г. в Москва в семейството на съветския икономист Рем Белоусов. Майка му, Алиса Павловна, е радиохимик, а по-късно работи в областта на химията на редките елементи.

През 1981 г. се дипломира с отличие в Икономическия факултет на Московския държавен университет. Не е служил в армията.

От средата на 80-те до средата на 2000-те години се издига от младши изследовател до ръководител на лаборатория в Института по икономика и прогнозиране на научно-техническия прогрес на Академията на науките на СССР/Института за национално икономическо прогнозиране на Руската академия на науките.

От 2000 г. до 2006 г. е генерален директор на Центъра за макроикономически анализи и краткосрочно прогнозиране. През същите години е съветник на свободна практика на министър-председателя на Руската федерация. От 2006 до 2008 г. е заместник-министър на икономическото развитие. През 2012 г. е назначен за ръководител на Министерството на икономическото развитие и оглавява това ведомство почти точно една година (заменен е от Алексей Улюкаев, който през декември 2017 г. ще бъде осъден за вземане на подкуп).

От 2013 г. до 2020 г. Белоусов е съветник на президента на Руската федерация. На 21 януари 2020 г. е назначен за първи заместник министър-председател на Русия. От 30 април до 19 май 2020 г. той изпълнява функциите на министър-председател, докато Михаил Мишустин е болен от COVID-19.

РБК-Русия припомня, че в правителството Белоусов е ръководил такива агенции като Министерството на икономическото развитие, Министерството на транспорта, ФАС и Росаккредитация. Той отговаряше за развитието на основните направления на социално-икономическото развитие, инвестиционната политика, регулирането на финансовия пазар, корпоративното управление и банкрута, износа и външноикономическата дейност, както и за развитието на институциите. Отговарял е за държавната политика в областта на естествените монополи, държавната статистика, транспорта, противодействието на санкциите и др.