Тазгодишният туристически сезон в Гърция започна с около 80 000 свободни работни места в хотели и ресторанти, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, като допълва, че първите данни от летните резервации за почивка в южната ни съседка показват "отлични перспективи“ за сектора през настоящата година.  

Всегръцката федерация на работниците в хранително-вкусовата промишленост и туризма (POEET) вече бие тревога, тъй като свободните работни места в сектора, който наема повече от 400 000 работници, непрекъснато се увеличават през последните години, за да достигнат около 80 000 към настоящия момент.

Обществената служба по заетостта (DYPA) се стреми да покрие част от недостига на кадри чрез новата платформа Jobmatch, като същевременно се търсят решения и чрез привличане на работници от трети страни. Последната инициатива среща съпротивата на заетите в сектора, които намекнаха за възможността за стачки дори по време на туристическия сезон, като поискаха от държавата незабавни и драстични мерки.

През 2021 година свободните работни места са били 57 700, през 2022 година - 60 000, миналата година са надхвърлили 60 000, а тази година се оценяват на 80 000. От тях 53 000 са за работа хотели и 30 000 за сектора на хранителните услуги.

Дори ако планираните 11 000 трансфера на работници от трети страни бъдат изпълнени изцяло, всички свободни работни места не могат да бъдат заети, нито пък необходимите умения могат да бъдат осигурени.

Интензификацията на работата през предходните години, за да се предложат услуги на туристи с по-малко персонал, прави служителите в сектора крайно скептични към идеята да работят в сектора отново този сезон при същите условия. Затова повечето търсят работа другаде, със същите или дори по-ниски заплати, но с по-добри условия.

В този пейзаж дори сериозните предприятия, които спазват условията на труд и колективните договори, трудно намират работна ръка, подчертава изданието.