Руският президент Владимир Путин предложи назначаването на Андрей Белоусов, който преди това беше първи вицепремиер, за министър на отбраната на Руската федерация. Сегашният министър на военното ведомство Сергей Шойгу ще замени Николай Патрушев като секретар на Съвета за сигурност на Русия, пише ТАСС.

Останалите ръководители на министерствата и службите за сигурност, както и външният министър Сергей Лавров ще запазят постовете си в правителството. Освен това президентът на Русия предложи назначаването на Борис Ковалчук, председател на Сметната палата, на длъжността, която беше вакантна в продължение на година и половина.

Промени в Министерството на отбраната на Руската федерация

Сергей Шойгу, който оглавяваше руското военно ведомство от 2012 г., стана секретар на Съвета за сигурност. Путин предложи Шойгу да бъде заменен от Белоусов, която беше министър на икономическото развитие, помощник на президента по икономическите въпроси и първи вицепремиер, отговарящ за икономическия блок.

Както подчерта прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в разговор с репортери, решението за назначаването на Белоусов за ръководител на Министерството на отбраната се дължи на необходимостта от "интегриране на икономиката на блока за сигурност в икономиката на страната"- сега бюджетът на военното ведомство вече се доближава до нивото на 1980 г., което "не е критично, но изключително важно".

Като секретар на Съвета за сигурност Шойгу, наред с други неща, ще ръководи работата на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество, която наскоро е прехвърлена на пряко подчинение на президента.

Освен това, според Песков, той ще стане "заместник-председател" във Военно-промишлената комисия. Сега Путин е негов председател, а негов първи заместник в този орган е Дмитрий Медведев.

Патрушев е освободен от длъжност във връзка с преминаване на нова работа, става ясно от съответния президентски указ. За каква работа става въпрос, Кремъл ще обяви "в следващите няколко дни", увери Песков.

Путин предложи да не се сменят останалите ръководители на министерства и ведомства от блока за сигурност и външна политика. По този начин поста министър на външните работи ще бъде запазен от Сергей Лавров, министърът на вътрешните работи - Владимир Колоколцев, ръководителите на Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието - Александър Куренков и Константин Чуйченко .

 Директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин, ръководителите на ФСБ и ФСБ Александър Бортников и Дмитрий Кочнев, както и началникът на Руската гвардия Виктор Золотов също ще останат на постовете си. Освен това Александър Линц ще остане ръководител на Главната дирекция на специалните програми на президента (ангажиран с разработването и прилагането на държавната политика в областта на мобилизационната подготовка и мобилизацията, планирането на съответните събития, осигуряването на мобилизационната подготовка на парламента, Върховния и конституционните съдилища, както и правителствения апарат и президентската администрация).