Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис разкритикува превръщането в джамия на  византийската православна църква Хора в Истанбул, която преди това е била музей в продължение на много десетилетия, пише Kathimerini.

Реалното решение за превръщането на средновековната църква в джамия беше взето преди няколко години, но окончателното й отваряне за вярващи в този статут стана едва този понеделник, 6 май.

Хора вече е била джамия по време на Османската империя, но след светските реформи в средата на XX век е превърната в музей и са разкрити древни фрески и мозайки, които са били скрити зад мазилка по време на Османската империя.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис смята хода на Турция за "напълно ненужен" и такъв, който "обижда богатата история на Константинопол като кръстопът на култури".

Той увери, че ще говори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по въпроса по време на посещение в Анкара следващата седмица.

"Функционирането на манастира Хора като джамия не е добър сигнал, защото това е обект на културно наследство, ако искаме да имаме добри отношения, трябва да уважаваме общите ценности“, заяви от своя страна гръцкият президент Екатерина Сакеларопулу.

След като Ердоган тържествено откри храма като джамия в понеделник, гръцкото външно министерство отбеляза, че това "променя и оскърбява характера на паметника като обект от световното наследство на ЮНЕСКО, който принадлежи на цялото човечество“.

Да припомним, че през 2020 г. Турция също преустрои главния храм на византийски Константинопол Света София в джамия.