Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц проведе първия телефонен разговор след встъпването си в длъжност с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това съобщи пред репортери официалният представител на кабинета на министрите на ФРГ Щефен Хебещрайт, цитира думите му TACC.

"Президентът Ердоган поздрави канцлера за встъпването в длъжност. И двамата бяха единодушни в намерението си да продължат да координират тясно действията на Германия и Турция. Фокусът на разговора беше върху двустранните и външнополитическите въпроси“, обясни Хебещрайт.

На 8 декември социалдемократът Олаф Шолц официално стана новият канцлер на Германия. За него гласуваха 395 депутати в Бундестага, против се обявиха 303-ма. Президентът на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер връчи на Шолц официално писмо за назначаването му за канцлер и след това той положи клетва заедно с министрите си от кабинета. С това 16-годишната ера от управлението на Ангела Меркел официално приключи.

Новото правителство на Федерална република Германия включва партията "Зелени“, която остро критикува Анкара, особено в областта на спазването на правата на човека.

Превод и редакция: Тереза Герова