Европейският съюз финансира страните от Северна Африка да задържат нелегални мигранти на път за Европа и за насилственото им преместване към отдалечени пустинни райони, съобщава американският вестник The Washington Post след проведено съвместно разследване на организацията Lighthouse Reports и консорциум от международни медии.

"Мигрантите са тласнати под заплаха от смърт в най-негостоприемните райони на Северна Африка без храна и вода. Те са подложени на грабежи, мъчения, сексуално насилие и в най-лошия случай умират“, пише вестникът.

Брюксел и отделни европейски държави подкрепят агресивните операции на северноафриканските правителства, които задържат десетки хиляди мигранти всяка година, според разследването. По-специално европейските фондове се използват за обучение на персонал и финансиране на звена на бреговата охрана на страните от Северна Африка, които отвеждат мигранти дълбоко в пустинята Сахара.

"Факт е, че европейските страни не искат да бъдат държани отговорни за нарушения на правата на човека. Следователно те възлагат на трети държави да извършват тези престъпления. Но мисля, че според международното право те са отговорни“, обяснява Мари-Лор Базилиан-Генш, преподавател в Университета "Жан Мулен“ в Лион и експерт по правата на човека.

В материала също така се отбелязва, че европейските страни нарушават собствените си закони за гарантиране на безопасността и зачитането на правата на мигрантите по време на депортиране. По-специално, Европейската комисия не следи процеса на връщане на мигранти в страните от Централна Африка.

"Не мога да кажа, че тази практика е спряла“, подчерта европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, имайки предвид продължаващите нарушения на правата на африканските мигранти.

Освен това един от изпълнителите, свързан с операциите за изпращане на мигранти пустинята, при разкри пред вестника при условие за анонимност, че хората умишлено биват отвеждани в необитаеми райони.

"Например, ако мигрант от Гвинея е в Мароко и го заведете два пъти в Сахара, на третия път той иска ... доброволно завръщане у дома“, обяснява източник на редакцията.