Германски официални лица са готови да подкрепят план на САЩ за използване на бъдещи постъпления от замразените руски активи, предимно разположени в Европа, за подпомагане на Украйна, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Отбелязва се, че съгласието на Германия може да бъде решителна стъпка, която ще доближи Вашингтон и неговите съюзници до събирането на нов значителен пакет от помощ за Киев и която ще гарантира ангажимента на САЩ, независимо от резултата от изборите през ноември.

Длъжностни лица в САЩ и ЕС казват, че предложението на Вашингтон набира скорост и се очаква да доминира в разговорите между финансовите министри и централните банкери на страните от Г-7, които се срещат в Италия на 23 май.

Но германски официални лица не очакват окончателна сделка до срещата на лидерите на Г-7 в средата на юни, а изпълнението на плана няма да бъде финализирано преди следващата година, разкриват пожелали анонимност източници на агенцията.

"На карта е дали правителството на Украйна може да остане финансово жизнеспособно – да финансира отбраната си и да обслужва дълга си до 2025 година.... Използването на замразени активи стана още по-належащо предвид несигурността около изборите в САЩ“, се казва в статията.

От няколко месеца САЩ се опитват да използват замразени руски активи, за да помогнат на Украйна. Вариантите варираха от директно изземване и прехвърляне на парите в Украйна до секюритизация за издаване на облигации или използването им за обезпечаване на някаква форма на заем. Няколко европейски държави посрещнаха предложенията със скептицизъм, като по-специално Франция и Германия изразиха загриженост относно въздействието, което подобни ходове биха имали върху финансовата стабилност и привлекателността на еврото.

Последното предложение на САЩ обаче бе по-положително прието в европейските столици, включително Берлин, тъй като призовава за използване само на лихви, генерирани от активи, без изземване на главницата. Страните от ЕС вече са се съгласили да използват този поток от приходи, да го облагат със ставка, близка до 100%, и да прехвърлят тези средства на Украйна два пъти годишно. Споразумението на Г-7 ще замени това споразумение. Очаква се тези активи да генерират приблизително пет милиарда евро годишно.

Окончателният размер на облекченията ще зависи от продължителността на падежа на дълга и продължителността на обездвижването на активите, но служители казват, че може да достигне до 50 милиарда долара. САЩ се надяват, че всички или поне някои правителства от Г-7 ще участват в авансовия заем. Но длъжностни лица уверяват, че Вашингтон е готов да поеме цялата сума на заема сам, ако ЕС даде достатъчно гаранции, че активите ще останат имобилизирани и заемът ще бъде изплатен.