Клиничното състояние на словашкия премиер Роберт Фицо, който беше убит на 15 май, се подобрява. След медицинската консултация ръководството на болницата "Рузвелт" в град Банска Бистрица (Централна Словакия), в която беше отведен политикът, съобщи това на страницата си във Facebook.

"След проведената днес консултация [можем да съобщим], че клиничното му състояние се подобрява, той разговаря [с лекарите], а показателите, показващи възпалителни [процеси], постепенно намаляват“, се казва в документа.

От ръководството на болницата отбелязаха, че премиерът ще продължи да се лекува в това лечебно заведение. Лекарите ще предоставят на обществеността допълнителна информация за здравето на Фицо във вторник.

Фицо е в болница "Рузвелт" в Банска Бистрица от шест дни. Откаран е в реанимация. Според изявления на лекари и най-близки сътрудници на премиера, прехвърлянето му за лечение в Братислава ще стане възможно не по-рано от "след няколко дни или седмици" и само ако процесът на възстановяване на политика се ускори.

Междувременно словашките медии, цитирайки официалния представител на Генералната прокуратура на републиката Зузана Дробова, съобщиха, че съдът е решил да арестува нападателя, заплашил с убийство министъра на вътрешните работи Матус Шутай-Ешток , и двама депутати от Националния съвет (парламента) на Словакия. Освен това полицията разследва над 50 случая на одобрение в социалните мрежи за покушението срещу Фицо. Авторите на тези съобщения могат да бъдат обект на наказателно преследване.