Изпълнителният директор на най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа Ryanair Майкъл О'Лиъри, който по-рано предупреди за значително увеличение на цените на самолетните билети през летния сезон, обяви, че разходите за полети през пиковата за пътувания част от годината ще бъдат по-ниско от очакваното, съобщава британският вестник Financial Times.

Търсенето на полети това лято е "положително“ и "последните цени са по-меки, отколкото очаквахме“, обясни О'Лиъри. Ако преди се очакваше, че по време на пиковите летни месеци тарифите ще се повишат средно с 10%, сега се предвижда те да останат на същото ниво или "леко да надвишат“ цените от миналата година, допълни той.

Ryanair отчете 34-процентен скок на печалбите след облагане с данъци до 1,9 милиарда евро за 12-те месеца от март 2023 година до март 2024 година.

Авиокомпанията не предостави прогнози за текущата фискална година, но очаква броят на пътниците да се увеличи с осем процента до между 198 милиона и 200 милиона.

"Крайният резултат... фискалната година ще зависи до голяма степен от избягването на неблагоприятни събития през фискалната 2025 година, като войните в Украйна и Близкия Изток, широкоразпространени прекъсвания на контрола на въздушното движение или по-нататъшни забавяния на доставките на Boeing“, отбеляза още О'Лиъри.

Изданието припомня, че амбициозните планове за разширяване на Ryanair бяха подкопани от забавяне на доставката на нови самолети поради проблеми от страна на производителя. Авиокомпанията заяви, че очаква да има недостиг на 23 самолета Boeing 737 Max до края на юли и предупреди, че "рискът от по-нататъшно намаляване на доставките на Boeing остава“.